Mainos

Suurlähetystö: Koko Lontoo ei ole liekeissä

Suomen Lontoon-suurlähetystö kehottaa Lontoossa liikkuvia suomalaisia valppauteen. Matkoja Lontooseen ei ole tarvetta perua.

– Lontoon keskustassa, missä turistit yleensä liikkuvat, mellakat eivät ole näkyneet juuri lainkaan. Levottomuudet alkavat yleensä vasta, kun ilta pimenee, kertoo lehdistöneuvos Jouni Mölsä STT:lle.

Lontoossa on arviolta 10 000 suomalaista joka päivä. Lähetystön tiedossa on kaksi suomalaista, jotka joutuivat Tottenhamissa mellakan keskelle. Toiselta heistä varastettiin käsilaukku.

– Täällä olevien suomalaisten kannattaa pysyä valppaina, mutta koko Lontoo ei ole liekeissä. Mellakoista ei pidä mennä ottamaan turistikuvia, koska siinä voi nopeasti joutua väkijoukon keskelle.

Mellakat ovat olleet hyvin paikallisia, ja hulinoitsijat ovat liikkuneet joidenkin satojen ryhmissä. Kymmenen miljoonan ihmisen kaupungissa se ei ole kovin suurta.

Mölsän arvion mukaan mellakat voivat edelleen jatkua. Hän näkee niiden taustalla useita syitä.

– Joillakin alueilla nuorisotyöttömyys on erittäin suuri, minkä lisäksi suurten etnisten ryhmien välillä on jännitteitä. Kolmas taustatekijä on syrjäytymisuhan alla olevien nuorten miesten jengiytymiskulttuuri, Mölsä listaa.

Afrokaribialaiset ovat pitkään suhtautuneet epäluuloisesti poliisiin, koska poliisin tekemien pidätysten yhteydessä on kuollut mustia, nuoria miehiä.

– Heille poliisi näyttäytyy jossakin määrin rasistisena organisaationa. On toki eri kysymys, onko se todella sitä.

Hulinointiin on osallistunut nuorisojoukkojen lisäksi rikollisryhmiä. Poliittisena protestina Mölsä ei mellakoita pidä, sillä hulinoitsijoilla ei ole johtajia tai poliittisia tavoitteita.

– Mitään kansansuosiota tämä toiminta ei täällä nauti. Siellä, missä mellakoita on ollut, ihmiset ovat olleet hyvin järkyttyneitä, kun asuntojen ikkunoista on heitetty tavaroita sisään.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.