Mainos

Suurin osa syöpään sairastuneista palaa työelämään

Syöpään sairastuneiden työllisyys pari vuotta sairastumisen jälkeen ei suuresti eroa syöpää sairastamattomien työllisyysluvusta. Eri syöpää sairastavien eläköitymisessä oli sen sijaan eroja.

Enemmistö syöpään sairastuneista palaa työelämään sairautensa jälkeen. Tämä käy ilmi Helsingin yliopistossa lauantaina tarkastettavasta väitöstutkimuksesta. Valtiotieteen maisteri Taina Taskila selvitti väitöstutkimuksessaan syövän vaikutusta työllisyyteen, työkykyyn ja työelämässä saatuun tukeen ja sen tarpeeseen.

Tutkimuksen mukaan syöpään sairastuneiden työllisyys oli 2-3 vuotta sairastumisen jälkeen 64 prosenttia, kun syöpää sairastamattoman vertailuryhmän työllisyys oli 73 prosenttia.

Sairastuneista korkeasti koulutetut olivat muita enemmän töissä.

Taskila selvitti syöpään sairastuneiden työllisyyttä rekisteritutkimuksella. Tutkimusaineistossa oli mukana kaikkiaan yli 50 000 syöpään sairastunutta työikäistä sekä saman verran syöpää sairastamattomia vertailuhenkilöitä.

Sairastuneet toivovat lisätukea työterveyshuollosta

Tutkimuksen mukaan syöpää sairastaneista oli eläkkeellä 34 prosenttia, kun vertailuryhmästä eläkkeellä oli 27 prosenttia. Eri syöpää sairastavien eläköitymisessä oli kuitenkin suuria eroja. Leukemiaan ja keskushermostosyöpään sairastuneilla oli kaksinkertainen riski jäädä eläkkeelle vertailuryhmään nähden, kun esimerkiksi melanoomaa sairastaneiden ja heidän vertailuryhmänsä välillä ei havaittu eroja eläkkeelle siirtymisessä.

Syöpään sairastuneiden työkyky ei poikennut syöpää sairastamattomien vertailuhenkilöiden työkyvystä. Kuitenkin 26 prosenttia syöpään sairastuneista kertoi fyysisen työkykynsä heikenneen.

- Suurin osa sairastuneista palaa työelämään. Kuitenkin on olemassa joukko sairastuneita, jotka siirtyvät varhain eläkkeelle, kokevat työkyvyn huononemista eivätkä saa riittävästi sosiaalista tukea työelämässä, Taskila sanoo.

Sairastuneille tehdyssä kyselytutkimuksessa selvisi, että syöpään sairastuneet toivoivat lisätukea erityisesti työterveyshuollosta. Taskisen mukaan syöpään sairastuneen hoidossa ja työpaikalla pitäisikin puuttua nykyistä enemmän niihin tekijöihin, jotka heikentävät syövästä toipuneen mahdollisuuksia palata työelämään.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.