Mainos

Suuri asteroidi ohitti Maan

Maahan osuessaan asteroidi aiheuttaisi isoja alueellisia tuhoja. Asiantuntijoiden mukaan tästä ei kuitenkaan pitäisi olla mitään pelkoa.

Maa sai tänään lähipiirinsä vierailijan, kun läpimitaltaan 150-600-metrinen asteroidi hujahti runsaat puoli miljoonaa kilometriä maapallon ohi. Välimatka on harvinaisen pieni. Se on vajaat puolitoista kertaa kuun etäisyys maasta.

Lähimmillään maata asteroidi oli aamupäivällä. Tähtitieteellisen yhdistyksen Ursan mukaan sitä ei kuitenkaan voinut nähdä ilman kunnon kaukoputkea. Sellaisellakin kappaleen näkeminen oli hankalaa.

Suurten asteroidien kiertoradat ovat jo hyvin tutkijoiden tiedossa, mutta tällaiset pienet huomataan vasta vähän ennen ohitusta, kertoo Sakari Lehtinen Ursasta.

- Tämä asteroidi löydettiin lokakuussa. Yleensä pienet asteroidit havaitaan vajaat puoli vuotta ennen kuin ne ovat maan kohdalla.

Maan kannalta asteroideja vaarallisempia ovat komeetat.

- Ne huomataan yleensä vuoden, puoli vuotta tai vähemmänkin etukäteen.

Seuraavan kerran vaarallinen asteroidi ohittaa maan näin läheltä vuonna 2027. Vastaavankokoiset kappaleet ohittavat maan keskimäärin viiden vuoden välein.

Törmäys aiheuttaisi paikallista tuhoa

Lehtisen mukaan tällainen pieni asteroidi ei aiheuttaisi mittavaa tuhoa, vaikka se osuisikin maahan.

- Se synnyttäisi maahan kraatterin, joka olisi samankokoinen kuin Arizonan kraatteri, eli sen halkaisija olisi noin kilometri.

Törmäyksen aiheuttama paineaalto ei kantaisi kovin pitkälle, eikä ilmakehään nousisi kovin paljoa pölyä.

- Kilometrinkin läpimittainen murikka on maapallon rinnalla mitätön. Sen törmäys vastaisi hyttysen pistoa.

Lehtisen mukaan suuria asteroideja osuu maahan kerran pari miljoonassa vuodessa. Pienempiin kappaleisiin maa törmää runsaan tuhannen vuoden välein. Isoja törmäyksiä ei ole sattunut ihmiskunnan historian aikana.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.