Suuret kaupungit laistavat vapaaehtoisesta syöpäseulonnasta

Jo yli puolet Suomen kunnista on lähtenyt mukaan paksusuolensyövän seulontoihin.

Valtakunnallisena seulontakeskuksena toimivan Pirkanmaan syöpäyhdistyksen mukaan vapaaehtoisia testejä tilasi viime vuoden lopussa jo 190 kuntaa ympäri Suomen.

Erityisen hyvin testeihin osallistuvat pienet kunnat. Seulonta on otettu osaksi terveyspalveluja suuressa osassa koko Pohjanmaata, Hämettä, Kainuuta ja Pohjois-Karjalaa. Osassa Lappia on lähdetty mukaan jo alkuvaiheessa eli vuonna 2004, jolloin seulonnat aloitettiin.

Sen sijaan suurista kaupungeista vain Tampere ja Turku ovat mukana. Yksikään pääkaupunkiseudun suurista kaupungeista - Helsinki, Vantaa tai Espoo - ei ole testejä tilannut.

Suuri osa suomalaisista riskiryhmiin kuuluvista jää siis seulontojen ulkopuolelle.

Joukkotarkastusrekisterin johtaja Nea Malila Suomen syöpärekisteristä pitää suurten kaupunkien poissaolon osaselityksenä rahaa, mutta myös sitä, että isojen kuntien päätöksenteko on hidasta, eikä asia tavoita oikeaa henkilöä.

- Rikkaat kunnathan eivät satsaa mihinkään tällaisiin, köyhät kunnat vain, Malila naurahtaa.

Skopiat vaativat erityisosaamista

Osassa kunnista on pidetty ongelmallisena jatkotutkimuksia, joihin seulonnat voivat johtaa. Paksusuolen tähystäminen eli kolonoskopia vaatii paitsi tilat ja laitteet, myös osaavan henkilökunnan.

Mikäli resursseja ei ole julkisella puolella, tähystykset on ostettava yksityisiltä lääkäriasemilta.

Myöskään Pohjanmaalla Vaasassa ei ole tähystysten tekijöitä terveyskeskuksessa. Kaupunki on kuitenkin lähdössä mukaan seulontoihin tänä vuonna, kunhan päätökset saadaan kuntoon.

Johtavan ylilääkärin Markku Sirviön mukaan seulonnoille on nyt vankat perusteet.

- Yhä enemmän on tullut dataa ja kuntia on lähtenyt mukaan, Sirviö perustelee.

Hänen mukaansa nyt on voitu osoittaa, että testit ovat kustannustehokkaita eikä kyse ole hukkaan heitetystä rahasta. Säästö tulee nimenomaan siitä, että testit tehdään.

Sirviö laskeskelee, että Vaasan kokoisessa kaupungissa kyse on kymppitonnin luokkaa olevasta investoinnista. Tekemättä jättäminen maksaisi monin verroin enemmän.

Helppo testi ei aiheuta säteilyrasitusta

Paksusuolensyövän seulonta ei ole vielä saanut samaa virallista hyväksyntää kuin kuntien tehtäväksi velvoitetut tutkimukset rinta- ja kohdunkaulansyövän löytämiseksi. Joukkotarkastusrekisteri raportoi kuitenkin vuosittain paksusuolensyövän seulonnan tuloksista sosiaali- ja terveysministeriöön.

Malila toteaa, että kohdunkaulansyövän seulonnoissa hyöty on kiistaton. Sen sijaan paksusuolensyövän- ja rintasyövän seulonnat asettuvat hyötyvinkkelistä katsottuna lähes samalle viivalle. Suolistosyövän seulonta on tosin halvempaa eikä aiheuta säteilyrasitusta.

Mikäli testit auttavat löytämään alkuvaiheessa olevan paksusuolensyövän, säästyy ihmishenkiä ja myös leikkauskapasiteettia. Malilan mukaan seulomalla voidaan vähentää paksusuolensyövän kuolleisuutta noin 20 prosenttia. Paksusuolensyöpään kuolee vuosittain noin tuhat ihmistä.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat