Mainos

Suu- ja sorkkatauti leviää Britanniassa

Suu- ja sorkkatauti leviää Britannian karjatiloilla. Uusia tapauksia on löydetty nyt myös Skotlannista ja Pohjois-Irlannista.

Maatila karanteenissa

Tautitapausten yhteismäärä on noussut jo 32:een. Uusia tautitapauksia ilmenee tällä hetkellä viidestä kuuteen päivässä, ja tahdin ennustetaan jatkuvan samana ensi viikollakin. Muut Euroopan maat ovat tiukentaneet varotoimiaan.

Skotlannin viranomaiset kertoivat tänään tautia löytyneen ainakin kahdelta tilalta. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun suu- ja sorkkatautia tavataan Skotlannissa. Havainnot tehtiin Lockerbiessa sijaitsevalta lammasfarmilta ja Canonbiessa sijaitsevalta nautakarjatilalta. Kolmatta tapausta epäillään Pomontissa, Keski-Skotlannissa.

Uusia tapauksia löydettiin myös Luoteis-Englannista. Äärimmäisen herkästi tarttuvan eläintaudin leviäminen Irlannin saaren pohjoisosaan on huolestuttanut Irlannin viranomaisia. Asian odotettiin nousevan päällimmäiseksi puheenaiheeksi Irlannin pääministerin Bertie Ahernin ja Britannian pääministerin Tony Blairin tapaamisessa.

Naapurimaat varotoimiin

Toistaiseksi tautia ei ole tavattu Britannian ulkopuolelta, mutta useat EU-maat ovat ryhtyneet varotoimiin. Pohjois-Ranskan viranomaiset määräsivät kaikki Britanniasta Cherbourgin, Saint Malon ja Ouistrehamin satamiin saapuvat ajoneuvot desinfioitaviksi.

Myös Englannin kanaalin alittavan eurotunnelin kautta Britanniasta saapuvat kulkuneuvot desinfioidaan jatkossa, kertoi eurotunneliyhtiön edustaja. Portugali ilmoitti aloittavansa erityiset desinfiointitoimenpiteet Britanniasta saapuville ihmisille.

Maatalousministeri Luis Capoulas Santosin mukaan kaikkien lentokoneella tai laivalla Britanniasta saapuvien matkustajien on puhdistettava kenkänsä erityiseen mattoon. Irlanti ilmoitti samantapaisista toimista.

Espanja julisti tilapäiseen saartoon kaikki suuria eläinmääriä houkuttelevat tilaisuudet, kuten karjamarkkinat ja näyttelyt. Myös lampaiden ja vuohien kuljetukset kiellettiin. Saksa ja Hollanti sulkivat kaikki karjamarkkinat. Hollanti kielsi myös lampaiden ja vuohien kuljetukset ja alkoi takavarikoida riskialttiita elintarvikkeita Britanniasta saapuvilta.

Saksa päätti takavarikoida kaikki elintarvikkeet Britanniasta saapuvilta lentomatkustajilta.

Pakkoteurastuksia ja teurastuskieltoja

Lammas

Britanniasta tuotuja tai brittikarjan kanssa kosketuksissa olleita eläimiä on teurastettu tuhatpäin ainakin Ranskassa, Belgiassa, Hollannissa ja Saksassa. Belgiassa kiellettiin lampaiden ja vuohien teurastaminen maaliskuun 19. päivään saakka.

Kielto on raivostuttanut maan islaminuskoisia, sillä he valmistautuvat parhaillaan vuotuiseen aid-el-kebir -juhlaan, jonka viettoon kuuluu lampaiden teurastaminen. EU asetti brittiläisen lihan ja karjan vientikieltoon viime viikolla, heti ensimmäisten tapausten tultua ilmi.

Myös monet EU:n ulkopuoliset maat, viimeisimpinä Puola, Filippiinit, Arabiemiirikunnat, Kroatia ja Kosovon maakunta, ovat kieltäneet brittieläinten tuonnin.

Australian viranomaiset varoittivat, että suu- ja sorkkatautiepidemia aiheuttaisi maalle 8-10 miljardin Australian dollarin (25-32 miljardin markan) tappiot pelkästään ensimmäisenä vuonna ja jopa 25 000 työpaikan menetyksen. Australiassa esiintyi suu- ja sorkkatautia viimeksi 128 vuotta sitten, ja taudin puhkeaminen merkitsisi miltei katastrofia laajassa maassa, jossa suuri osa karjasta laiduntaa lähes villinä asumattomilla aroilla.

Epidemian paljastuttua Britanniassa Australia on kiristänyt entisestäänkin ankaria karanteenisäännöksiään ja lisännyt valvontaa lentokentillä sekä postin vastaanotossa.

(STT-AFP-Reuters-AP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.