Surunvalitteluja Arafatin kuolemasta

Maailman johtajat ovat esittäneet surunvalitteluja Arafatin poismenon johdosta. Suomen ulkoministerin Erkki Tuomioja mukaan Arafatin johdolla palestiinalaisista tuli koko maailman tunnistama ja tunnustama kansakunta.

Ranskan presidentti Jacques Chirac oli ensimmäisten joukossa esittämässä surunvalittelujaan palestiinalaisjohtaja Jasser Arafatin kuoleman johdosta. Chirac ylisti Arafatia vakaumuksen ja rohkeuden mieheksi, jossa ruumiillistui palestiinalaisten itsenäisyystaistelu.

- Esitän syvimmät surunvalitteluni Arafatin perheelle ja häntä lähellä olleille ihmisille, Chirac sanoi.

Samalla hän kehotti kansainvälistä yhteisöä ponnistelemaan sen puolesta, että tiekarttana tunnettu Lähi-idän rauhanhanke toteutetaan.

Myös presidentti George W. Bush pahoitteli Arafatin poismenoa ja kutsui sitä "merkittäväksi hetkeksi" palestiinalaisille heidän pyrkiessään kohti rauhaa ja itsenäistä valtiota.

- Edessä olevan siirtymäkauden aikana kehotamme kaikkia tuolla alueella ja ympäri maailmaa auttamaan ponnisteluissa kohti rauhaa, Bush sanoi lausunnossaan.

YK:n pääsihteeri Kofi Annan puolestaan sanoi olevansa syvästi liikuttunut Arafatin kuolemasta. Annanin mukaan Arafat symboloi palestiinalaisten kansallispyrkimyksiä.

Tuomioja: Arafat ansaitsi rauhanpalkintonsa

Erkki Tuomioja

Suomea Arafatin hautajaisissa edustavan ulkoministeri Erkki Tuomiojan mielestä Arafat ansaitsi Nobelin rauhanpalkinnon, joka myönnettiin hänelle vuonna 1994 yhdessä Israelin pääministerin Jitzhak Rabinin ja ulkoministeri Shimon Peresin kanssa.

Tuomiojan mukaan Arafatilla ja hänen yhteistyökumppaneillaan ei kuitenkaan ollut riittävästi voimaa ja rohkeutta viedä rauhansuunnitelmaa päätökseen.

- Siten Arafat jäi palestiinalaisten presidentiksi, eikä hänestä koskaan tullut Palestiinan presidenttiä, Tuomioja sanoi lausunnossaan.

Tuomiojan mukaan palestiinalaisista tuli Arafatin johdolla koko maailman tunnustama ja tunnistama kansakunta. Hän laskee Arafatin ansioksi sen, että palestiinalaisten pyrkimykset ja heidän kokemansa vääryydet nousivat koko maailman tietoisuuteen.

Ulkoministeri Tuomioja pitää nyt tärkeänä, että vallansiirto uudelle palestiinalaishallinnolle tapahtuu järjestäytyneesti ja rauhanomaisesti.

- Arafatilla oli kansansa selkeä mandaatti. Sitä tarvitsevat myös hänen seuraajansa, Tuomioja muistutti.

Tuomiojan mielestä vapaiden demokraattisten vaalien toimeenpaneminen palestiinalaisalueilla on nyt nyt entistä tärkeämpi tavoite.

Hautajaisvieraita ympäri maailmaa

Arafatin hautajaisiin Suomea edustamaan lähtee siis ulkoministeri Erkki Tuomioja. Myös monet muut EU-maat ovat mukana ulkoministeritasolla. EU:ta edustaa puheenjohtajamaan Hollannin ulkoministeri Ben Bot yhdessä unionin ulkopoliittisen edustajan Javier Solanan kanssa.

Saapumisensa Kairoon ovat myös jo varmistaneet muun muassa Ruotsin pääministeri Göran Persson, Etelä-Afrikan presidentti Thabo Mbeki, Jordanian kuningas Abdullah, Britannian ulkoministeri Jack Straw ja Indonesian presidentti Susilo Bambang Yudhoyono. Yhdysvaltoja edustaa alustavien tietojen mukaan apulaisulkoministeri Williams Burns.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat