Mainos

Super: Kuntien peruspalvelut turvattava

Suomen lähi- ja perushoitajaliiton SuPerin puheenjohtaja Juhani Palomäki vaatii valtioneuvostoa turvaamaan kuntien peruspalvelut.

Väliaikaisratkaisuna on nostettava kuntien sosiaali- ja terveydenhuollon valtionosuusprosenttia ja kunnille on ohjattava nykyistä suurempi osuus yhteisöveron tuotosta. Samalla on nostettava kuntien harkinnanvaraista rahoitusavustusta kaikkein heikoimmassa olevien kuntien toiminnan ja palvelujen saatavuuden varmistamiseksi.

Kuntien tilanne heikkenee

Kuntien talous heikkenee jyrkästi. Tähän vaikuttavat verotulojen lasku ja menojen kasvu. Erityisen vaikea tilanne on niissä kunnissa, joissa yritykset lomauttavat ja irtisanovat huomattavan paljon henkilöstöään ja joissa kunnat tämän seurauksena menettävät yhteisöverotuloja ja tuloveroja.

Valtiontalouden liikkumavaraa lisättäisiin sillä, että suunnitellut tuloveron kevennykset kohdistettaisiin pieni- ja keskituloisille ja samalla luovuttaisiin suurituloisten veronkevennyksistä. Tällä toimenpiteellä voidaan ylläpitää työllisyyttä edistävää kulutuskysyntää ja kotimarkkinoiden toimintaa.

Hoitajien työllistyminen vaikeutuu

Tänä keväänä valmistuu sosiaali- ja terveydenhuoltoalalle tuhansia uusia hoitajia, heistä lähihoitajia noin 4 000. Tässä tilanteessa heillä olisi suuria vaikeuksia työllistyä ja saada edes kesäloman ajaksi sijaisuuksia.

Toteutuessaan kuntien säästötoimet vaikuttavat kuntalaisten arkipäivään palvelujen saatavuuden ja laadun heikentyessä. Samanaikaisesti sosiaali- ja terveydenhuoltomenot kasvavat muun muassa lisääntyneinä toimeentulotukimenoina. Palvelujen osalta on aiheellisesti pelättävissä, että hoitojonot kasvavat ja hoitotakuun toteuttaminen vaarantuu. Joka tapauksessa menot lisääntyvät tulevaisuudessa, kun jonoja jouduttaisiin purkamaan ylimääräisin kustannuksin.

SuPeriin kuuluu 70 000 lähi- ja perushoitajaa, jotka työskentelevät julkisella ja yksityisellä sektorilla.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.