Tässä viimeisin tieto Suomen koronatilanteesta: "Varautuminen ensi syksyn mahdolliseen tautiaaltoon syytä aloittaa"

Tämä on koronatilanne Suomessa nyt 55:36
Suora lähetys kello 10: Tämä on koronatilanne Suomessa.

Sosiaali- ja terveysministeriö STM ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL pitivät tänään tilannekatsauksen, jossa käsitellään koronatilannetta. MTV Uutiset Live näyttää tiedotustilaisuuden suorana lähetyksenä.

Tiedotustilaisuudessa kuultiinn katsaus koronatautiin liittyvästä kuolleisuudesta, STM kertoo.

Koronatkatsauksessa olivat mukana osastopäällikkö Taneli Puumalainen STM:stä sekä ylilääkäri Otto Helve ja ylilääkäri Tuija Leino THL:stä.

– Huomio kiinnittyy ensi syksyyn ja talveen, jolloin on mahdollista, että saadaan uusia tautiaaltoja. Tähän on syytä varautua ottamalla rokotteet, mutta myös terveydenhuollon varautuminen on syytä aloittaa, Helve toteaa.

Suomessa todettiin 1.1.-30.4. välisenä aikana aiempaa enemmän koronaan liittyviä kuolemia vanhemmissa ikäryhmissä, kertoo THL tiedotteessaan. 

Kuolleisuuden kasvu johtuu THL:n mukaan ennen kaikkea koronatartuntojen aiempaa suuremmasta määrästä.

– Omikronvariantti alkoi levitä väestössä laajasti alkuvuonna ja on tartuttanut myös iäkkäitä ja hauraita ihmisiä, THL kirjoittaa tiedotteessaan.

Tehosteannokset antavat kuitenkin hyvän suojan vakavaa tautia ja kuolemia vastaan myös riskiryhmissä, THL toteaa.

"Tartuntojen lasku hitaampaa kuin aiemmin"

Tällä hetkellä koronatartuntojen kokonaismäärää ei tiedetä tarkasti.

– Vaikka kuolemia on ollut paljon, tiedämme kuitenkin, että niitä on ollut vähemmän suhteessa tartuntojen kokonaismäärään kuin aikaisempien varianttien kohdalla, sanoo ylilääkäri Tuija Leino THL:stä.

Omikronin aiheuttama tauti on muille kuin hyvin iäkkäille pääsääntöisesti lievempi kuin aikaisempien varianttien aiheuttama koronatauti, THL muistuttaa.

– Yksi selitys sille, miksi kuolemia on ollut nyt alkuvuonna erityisen paljon hyvin hauraiden joukossa on, että he ovat olleet suojassa edellisinä talvina muiltakin viruksilta kuin koronalta, Leino sanoo. 

Koronatartunnat ovat olleet laskussa jo useita viikkoja, ja tästä syystä myös kuolemantapausten määrä on lähtenyt laskuun, THL kertoo.

– Lasku on ollut selvästi hitaampi kuin edellisenä keväänä, Puumalainen sanoo.

THL:n mukaan toukokuussa on tähän mennessä rekisteröity selvästi aikaisempia viikkoja vähemmän kuolemia.

Lukumääräisesti eniten kuolemia on todettu maaliskuussa rekisteröityjen tartuntojen joukossa.

Kuolemien tilastointi seuraa tartuntatilastoja aina pienellä viiveellä, sillä koronatartunnasta seuranneita kuolemia tilastoidaan vielä 30 päivää tartunnan jälkeen.

Lue myös:

    Uusimmat