Suomi vaatii ydinvoiman kolminkertaistamista

Ydinvoiman lisääminen on maiden mielestä avainasemassa ilmastotavoitteisiin pääsemisessä.

Suomi on parinkymmenen muun maan joukossa vaatinut ydinvoiman tuotantokyvyn kolminkertaistamista maailmassa tulevina vuosikymmeninä.

Maat esittivät vaatimuksensa YK:n ilmastokokouksessa (COP28) Arabiemiraattien Dubaissa.

Suomen lisäksi lausunnossa ovat mukana muun muassa Yhdysvallat, Japani, Iso-Britannia, Ranska, Marokko, Ruotsi, Unkari ja Puola. Lausunto on julkaistu kokonaisuudessaan Yhdysvaltain energiaministeriön verkkosivuilla.

Maiden mielestä ydinvoiman lisääminen on avainasemassa, kun pyritään kohti ilmastotavoitteita ja kasvihuonekaasujen nollaamista maapallolla.

Ydinvoiman tuotantokapasiteetti olisi maiden mukaan kolminkertaistettava vuoteen 2050 mennessä vuoden 2020 tasosta.

Lausunnossa lisätään, että tuotantokapasiteettia nostaessa tulisi huomioida kuitenkin maiden omat olosuhteet.

Tavoitteisiin "ei päästä ilman ydinvoimaa"

Ydinvoiman esittäminen merkittävimpänä vaihtoehtona fossiilisille polttoaineille herättää myös vastustusta, koska sen käyttöön liittyy turvallisuusriskejä sekä kysymys ydinjätteen loppusijoituksesta.

– Emme väitä kenellekään, että tämä olisi kaikenkattava vaihtoehto kaikille muille energiavaihtoehdoille, sanoi Yhdysvaltain ilmastolähettiläs John Kerry COP28-ilmastokokouksessa.

– Mutta tiedämme, että nettonollatavoitteeseen (kasvihuonekaasuissa) ei voida päästä vuoteen 2050 mennessä ilman ydinvoimaa, koska tiede ja tosiasiat osoittavat tämän, hän sanoi.

– Nämä ovat vain tieteellisiä tosiasioita. Tässä ei ole mukana politiikkaa tai ideologiaa, hän sanoi.

Kasvihuonepitoisuudet ennätystasolla viime vuonna

Maailman ilmatieteen järjestön WMO:n mukaan ilmakehän kasvihuonekaasujen pitoisuudet olivat ennätystasolla viime vuonna. WMO varoitti asiasta marraskuun puolessavälissä.

Järjestön mukaan ennätystasolla olivat niin hiilidioksidin, metaanin kuin typpioksiduulin määrät, eikä nähtävissä ollut merkkejä laskusuunnasta.

Lue myös:

    Uusimmat