Suomi pelaa viimein EU:ssa yhtenä joukkueena

Suomalaiset europarlamentaarikot kiittelevät, että yhteistyö Suomen hallituksen kanssa sujuu nykyisin erinomaisesti. Konkarit kertovat, että ero aiempaan on huomattava. Kiitosta saa etenkin Brysselissä sijaitseva Suomen pysyvä edustusto Euroopan Unionissa eli EU:ssa toimiva Suomen "suurlähetystö". Sen nykyinen johtaja Jan Store on monen mielestä kääntänyt laivan oikeaan suuntaan.

- Yhteistyö on tärkeää, koska parlamentti on tärkeä päätöksentekijä, saman veroinen jäsenmaiden neuvoston kanssa. Me haluamme, että parlamentin jäsenet ymmärtävät myös Suomen tilanteen ja mikä on suomen kansojen takana, summaa Jan Store.

- Suurlähetystö on laittanut toiminnan ihan uuteen uskoon. Täytyy sanoa, että on on ollut hienoa toimia tällä uudella kaudella europarlamentaarikkona hallituksen kanssa. Ministerit ottaa yhteytä, virkamiehet ottaa yhteyttä, kiittelee europarlamentaarikko Ville Itälä (Kok.).

- Kyllä yhteistyössä on tapahtunut huomattavia edistysaskelia. Varmaan on opittu molemmin puolin. Ei ole mitään moittimista. Tämä ei ole mitään sellaista kevyttä työtä, vaan täällä pienen Suomen etujen ajaminen isossa organisaatiossa, isojen maiden kansaa - kyllä se on kovaa työtä. Ja silloin kyllä suomalaisten on pelattava samaan maaliin.

Suomi hyötyy uudesta tyylistä

Aina yhteistyö ei ole sujunut näin sujuvasti. Mepit valittivat pitkään, että heistä ei piitata eikä heidän valtaansa ymmärretä. Yksi kriisikin syntyi, kun pääministeri sanoi suomalaismeppien äänestäneen Suomen etujen vastaisesti. Mutta nyt siis yhteistyö sujuu.

- Varsinkin tämän uuden perussopimuksen myötä parlamentin rooli kasvoi entisestään. Meillä on vain 13 meppiä. On äärimmäisen tärkeää, että informaatio kulkee hallituksen ja meppien välillä, ettei sitten ainakaan tiedon puutteen vuoksi mene sukset ristiin, totesi puolestaan pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) Brysselissä ennen kuin kiirehti tapaamaan suomalaismeppejä.

Myös Euroopan parlamenttiin siirtynyt Liisa Jaakonsaari (SDP) kiittelee Brysselin edustuston ammattitaitoa ja energisyyttä.

- Voi olla sellainenkin mahdollisuus, että jokin asia on mennyt Suomen kannalta huonosti jäsenmaiden neuvostossa. Silloin sitä on mahdollista vielä korjata parlamentissa, Jaakonsaari toteaa.

Katso Anne Sjöholmin raportti Brysselistä

Lue myös:

    Uusimmat