Mainos

Suomi osallistuu uuden Kosovo-ryhmän työhön

Uusi kansainvälinen Kosovo-ohjausryhmä on kokoontunut ensimmäistä kertaa Wienissä tänään. Myös Suomi osallistuu 15 maan ryhmän työhön. Ryhmän tehtävänä on valvoa presidentti Martti Ahtisaaren laatiman Kosovon itsenäistymissuunnitelman toimeenpanoa Serbiasta erkaantuneessa albaanimaakunnassa.

Suomi valikoitui mukaan ohjausryhmään muutenkin kuin Ahtisaaren sovittelutyön ansiosta, kertoo Wienin kokoukseen osallistunut ulkoministeriön Länsi-Balkanin yksikön päällikkö Juha Ottman.

Suomi on osallistunut Kosovon rauhanturvaoperaatioon, ja tulevaan EU:n siviilikriisinhallintaoperaatioon on lähdössä kymmeniä suomalaisasiantuntijoita. Myös kehitysavun määrä on kasvamassa.

Päätös Kosovo-ohjausryhmään osallistumisesta on hallituksen linjan mukainen, ja asia on ollut esillä myös ulko- ja turvallisuuspoliittisessa valiokunnassa Kosovon tunnustamista koskevan käsittelyn yhteydessä, Ottman sanoo.

-Ottaen huomioon Ahtisaaren roolin ja muutenkin meidän kahdenvälisen panoksemme -- pidämme täysin johdonmukaisena sitä, että olemme mukana, Ottman kertoo.

Ohjausryhmässä ei ole mukana Venäjää, joka Serbian tavoin ei hyväksy Kosovon itsenäistymistä. Ohjausryhmässä jatkavat aiempaan Kosovo-kontaktiryhmään kuuluneet Yhdysvallat, Britannia, Ranska, Saksa ja Italia. Pohjoismaista edustus on myös Ruotsilla ja Tanskalla. Lisäksi mukana ovat EU ja Nato.

Ohjausryhmä nimitti kokouksessaan EU:n eritysedustajan Pieter Feithin kansainvälisen yhteisön siviiliedustajaksi Kosovossa. Feith pitää ykköstehtävänään kaikkien kansanosien - erityisesti serbivähemmistön - tasapuolisen kohtelun turvaamista.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.