Mainos

Suomi haluaa rajalle turvallisten maiden listan

Suomi haluaisi Euroopan unionin laativan ns. turvallisista maista listan, jonka avulla turvapaikanhakijoiden käännyttäminen tapahtuisi nopeasti.

Suomi haluaa EU-maihin ns. turvallisten maiden listan. Tällainen luettelo mahdollistaisi turvapaikan hakijoiden käännyttämisen nopeasti. Aikaa kuluisi hakijaa kohti vain pari viikkoa.

Ylihuomenna Luxemburgissa EU-maiden oikeus- ja sisäministerien kokouksessa Suomi ajaa sitä, että nk. turvallisista alkuperämaista laadittaisiin yhteinen eurooppalainen luettelo.

Sisäministeri Kari Rajamäen mukaan Suomi suhtautuu myönteisesti hankkeeseen. - Kysehän on koko laittoman maahantulon lisääntymisen uhasta, joka on tullut esille koko unionissa, Rajamäki huomauttaa.

Suomi saisi turvallisten maiden luettelon myötä tukevan EU-selkänojan turvapaikkamenettelylleen.

- Me voimme soveltaa ulkomaalaislain antamaa mahdollisuutta nopeutettuun käsittelyyn tämän listauksen ja luettelon pohjalta, Rajamäki suunnittelee.

Hanketta vastustetaan voimakkaasti

Pakolaisneuvonnasta kommentoidaan, että turvapaikanhakijan asema muuttuisi listan myötä oikeudellisesti kestämättömäksi.

Aietta EU:ssakin vastustavat muistuttavat, ettei kansainvälinen oikeus tunne yhtään yksiselitteisesti turvalliseksi luokiteltua alkuperämaata. Vaikka jokin maa on turvallinen esim. väestönsä enemmistölle, se ei välttämättä ole turvallinen vähemmistöilleen.

EU on myös voimakkaasti sitoutunut noudattamaan Geneven pakolaissopimusta, joka kieltää syrjimästä ketään alkuperämaan perusteella. Turvapaikan hakija saattaisi siis hakemuksineenkin jäädä turvattomaksi.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 30.09.2003).

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.