Mainos

Suomessa yhä vähiten korruptiota

Suomalainen yhteiskunta pitää edelleen pintansa korruptiota vastaan. Suomi on tuoreen vertailun mukaan maailman vähiten korruptoitunut maa.

Suomi on rankattu jälleen ykköseksi Transparency International -järjestön tekemässä selvityksessä, jossa vertaillaan korruption vähäisyyttä 146 maassa. Toiseksi vähiten korruptiota on Uudessa-Seelannissa. kolmossijan jakavat Tanska ja Islanti. Ruotsi sijoittuu Singaporen jälkeen vertailussa kuudenneksi ja Norja kahdeksanneksi. Kaikki Pohjoismaat pääsevät vertailussa kymmenen parhaan joukkoon.

Bangladesh ja Haiti pahimmat

Yhdysvallat sijoittuu vertailussa jaetulle 17. sijalle yhdessä Irlannin ja Belgian kanssa, kun taas Venäjä löytyy jaetulta 90. sijalta muun muassa Nepalin ja Mosambikin rinnalta. Viro sijoittuu vertailussa jaetulle 31. sijalle. Pahin korruptiotilanne on vertailun mukaan Bangladeshissa ja Haitissa. Niiden ohella vertailun häntäpäähän sijoittuvat muun muassa Nigeria, Burma, Tshad, Paraguay ja Azerbaidzhan. Kaikkiaan 60 maata saa vertailussa alle kolme pistettä, kun maksimipistemäärä on kymmenen.

Korruptio vakava ongelma

Transparency Internationalin mukaan alle kolme pisteen maissa korruptio rehottaa valtoimenaan. -Korruptio suurissa julkisissa hankkeissa on vakava este kestävälle kehitykselle ja johtaa julkisten varojen tuhlaamiseen, kun niitä tarvittaisiin koulutukseen, terveydenhoitoon ja köyhyyden vähentämiseen, Transparency Internationalin puheenjohtaja Peter Eigen toteaa järjestön tiedotteessa. Järjestön mukaan korruptio julkisissa hankkeissa aiheuttaa vuosittain yli 400 miljardin dollarin menetykset.

Luonnonvarat parempiin taskuihin

i

Transparency International korostaa, että korruptio estää monien luonnonvaroiltaan rikkaiden maiden vaurastumisen. Esimerkiksi monissa öljymaissa korruptio on yleistä, minkä seurauksena öljystä saadut varat eivät päädy rikastuttamaan kansantaloutta, vaan menevät muihin taskuihin. TI:n mukaan läntisten öljy-yhtiöiden tulisi avoimesti julkistaa öljyntuottajamaiden hallituksille maksamansa maksut. Erityisen suuri tarve läpinäkyvyyteen on järjestön mukaan Irakin öljyliiketoiminnassa.

-Ilman ankaria lahjonnan vastaisia toimia Irakin jälleenrakentaminen kaatuu resurssien päätymiseen korruptoituneelle eliitille, puheenjohtaja Eigen sanoo.

Transparency International on riippumaton kansainvälinen järjestö, joka omistautunut korruption vähentämiseen maailmassa. Järjestön vuotuinen vertailu on yhteenveto kansainvälisistä korruptiotutkimuksista. Tämänvuotinen tutkimus perustuu yhteensä 18:aan vuosina 2002-04 tehtyyn korruptiotutkimukseen. Vuonna 1993 perustettu Transparency International toimii 90 eri maassa, ja sen päämaja sijaitsee Berliinissä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.