Mainos

Suomessa tehtiin historiallinen leikkaus

Suomessa on tehty ensimmäisenä maailmassa leikkaus, jossa puuttuva yläleuka korvattiin potilaan omista kantasoluista kasvatetulla luusiirteellä. Vastaaville mittatilaustyönä kasvatetuille varaosille uskotaan olevan monenlaista käyttöä erilaisten kudospuutosten, kuten korvan, nenän tai otsaluun korvaamisessa.

Leikkaus tehtiin Helsingin yliopistollisessa keskussairaalassa. Kantasolut eristettiin potilaan rasvakudoksesta ja erilaistettiin luukudossoluiksi Tampereen yliopiston solu- ja kudosteknologiakeskuksessa Regeassa.

- Kantasoluja pystytään erilaistamaan monentyyppisiksi soluiksi, joten tällä teknologialla pystytään tuottamaan monenlaisia varaosia ihmisille, sanoo professori Riitta Suuronen Regeasta.

Suomi on Suurosen mukaan solu- ja kudosteknologian kehittämisessä maailman kärjessä. Tämän ensimmäisen leikkauksen uskotaan avaavan aivan uusia väyliä vaikeidenkin kudospuutosten hoitoon.

Potilaan toipuminen nopeampaa

Nyt tehdyllä leikkauksella korvattiin potilaalta aiemmin laajan kasvaimen vuoksi poistettu oikean puolen yläleuka. Omasta rasvakudoksesta eristetyistä kantasoluista kasvatettua luusiirrettä kasvatettiin noin yhdeksän kuukautta potilaan vatsalihaksen sisällä hänen anatomisten mittojensa mukaan rakennetussa titaanikehikossa.

Uusi tekniikka säästää potilasta myös hankalilta leikkauksilta, sanoo osastonylilääkäri Jyrki Törnwall.

- Kun puuttuva luukudos kasvatetaan rasvasoluista eristetyistä kantasoluista, ei luusiirrettä tarvitse rakentaa ottamalla potilaan omaa luukudosta tai rustoa esimerkiksi lonkkaluusta. Näin voidaan kasvattaa täysin anatomisesti muotoon sopiva kudospala, sanoo Törnwall.

Myös potilaan toipuminen on Törnwallin mukaan nopeampaa ja elämänlaatu leikkauksen jälkeen parempi kuin menetelmässä, jossa puuttuva kudos korvataan vapaalla kudossiirteellä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.