Mainos

Suomessa matkapuhelinliittymiä 4,5 miljoonaa

Suomessa oli viime vuoden lopussa 87 matkapuhelinliittymää sataa asukasta kohti. Yhteensä suomalaisilla on käytössä 4,5 miljoonaa liittymää, kertoo Tilastokeskus.

Vaikka liittymätiheys on ollut jo aiemminkin verrattain korkea, liittymien määrä kasvoi viime vuonna yli 8 prosenttia vuodesta 2001.

Matkapuhelinliittymien määrän voimakkaasta kasvusta huolimatta kiinteiden puhelinliittymien määrä on vähentynyt ainoastaan 4 prosenttia vuodesta 1998. Viime vuonna kiinteiden puhelinliittymien määrä oli 2,7 miljoonaa.

Puheluihin suomalaiset käyttävät yhä enemmän matkaviestimiä. Kiinteistä liittymistä soitettujen puheluiden määrät ja puhutut minuutit eivät ole enää viime vuosina lisääntyneet. Viime vuonna puheluita soitettiin kiinteistä liittymistä kappalemääräisesti edellisvuotta hieman vähemmän. Samalla kiinteän verkon puhelinliiketoiminnan osuus teleyritysten liikevaihdosta on laskenut ja vuonna 2002 se oli enää noin viidennes kokonaisliikevaihdosta.

Matkaviestinnän osuus teleyritysten liikevaihdosta on sen sijaan kasvanut huomattavasti. Niiden osuus oli viime vuonna jo noin 45 prosenttia. Osa tästä liikevaihdosta kertyy lisäarvopalveluista, joiden käyttö lisääntyi edelleen.

Myös matkapuhelimista soitettujen puheluiden määrä on lisääntynyt. Vuonna 2002 matkapuhelimista soitettuja puheluita kertyi peräti kaksinkertainen määrä vuoden 1998 puhelumäärään verrattuna. Myös puheluihin käytetty aika yli kaksinkertaistui vuodesta 1998 viime vuoteen.

Vaikka varsinainen puhelinliiketoiminta on vähentynyt kiinteässä verkossa, Internetin ja datapalvelujen lisääntynyt käyttö on ylläpitänyt ja jopa lisännyt kiinteiden yhteyksien merkitystä. Vielä noin puolella kotitalouksista, joilla on käytössään Internet-liittymä, yhteys on muodostettu perinteisellä puhelinmodeemilla. Kuitenkin yhä useampi kotitalous valitsee yhteystyypikseen laajakaistaliittymän. Laajakaistaliittymät yleistyivätkin viime vuonna aiempaa nopeammin. Esimerkiksi DSL-liittymien määrä yli kolminkertaistui vuoden aikana.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.