Mainos

Suomessa joka kymmenes lapsi elää köyhyysrajan alapuolella

Suomalaisista lapsista 100 000 elää köyhyysrajan alapuolella. Toimeentulotukea saavan pitäisi selvitä päivässä edelleen 11 eurolla. Eurooppalaisittain Suomen tilanne on kuitenkin melko hyvä.

Lapset ja nuoret jakautuvat yhä vahvemmin hyvin toimeentulevien lapsiin ja köyhien lapsiin. Professori Veli-Matti Ritakallio Turun yliopistosta sanoo, että lapset ohjautuvat vanhempien aseman mukaan eri suuntiin. Perheen köyhyys määrittää lasten tulevaisuutta esimerkiksi siten, etteivät lapset pääse lukioon, koska lukiokirjoihin ei riitä rahaa. Lapset ryhmittyvät myös harrastusten kautta.

11 euroa päivässä

Suomalaisista lapsista 100 000 elää köyhyysrajan alapuolella. Toimeentulotuen varassa elävien perheiden tilanne on kymmenen viime vuoden aikana heikentynyt ja ostovoima hiipunut. Toimeentulotukea saavan pitäisi selvitä päivässä edelleen 11 eurolla.

-Köyhyys jäytää ihmisten mieltä yötä päivää, Ritakallio kuvailee.

Moni vanhempi jättää omat tarpeensa sivuun, kun yrittää pinnistellä ja hankkia lapsille, mitä muillakin on. Nuorten elämäntyyliin kuuluu kuluttaminen, ja joukosta erottuu, jos jää ilman omaa kännykkää ja kivoja vaatteita. Ritakallio puhui Väestöliiton 65-vuotisjuhlaseminaarissa Helsingissä tiistaina.

Rahapula aiheuttaa riitoja

Köyhyys on jatkuvaa puutetta ja taloudellista niukkuutta, jotka rajoittavat ankarasti arkielämää. Rahanpuute pakottaa valitsemaan halvinta, aiheuttaa riitoja ja käy kalliiksi, kun esimerkiksi erikoistarjouksista ei ole rahaa ostaa kerralla paljon tavaraa. Köyhyys rajoittaa myös sosiaalista elämää ja osallistumismahdollisuuksia.

Kahden ansaitsijan lapsiperheissä rahatilanne on yleensä hyvä, mutta köyhyysriski kasvaa, jos perhe joutuu kohtaamaan monta köyhyysriskiä. Näitä ovat työttömyys, opiskelu, suuri lapsimäärä ja yksinhuoltajuus. Yhdestä riskistä lapsiperhe yleensä selviytyy.

-Kun riskitekijöitä on useita, kuormasta tulee niin suuri, ettei selkä enää kanna, Ritakallio luonnehtii.

Ritakallio lisää, että yksi mittava riskitekijä on nuorten perheiden erittäin suuri velkaantuneisuus.

Suomen tilanne hyvä

Lapsiperheiden köyhyyttä Suomessa ei ole vielä saatu poistettua, mutta eurooppalaisittain Suomen tilanne on melko hyvä. Esimerkiksi Portugalissa ja Espanjassa enemmistö lapsista elää köyhyysrajan alapuolella. Suomessa samassa tilanteessa on joka kymmenes lapsi.

Suomessa lapsiperheiden köyhyyttä torjuu myös se, että täällä onnistettu yhdistämään työelämä ja perhe, mistä kiitos kuuluu erityisesti päivähoidolle ja sosiaalituille.

Vielä 1960-luvulla Suomessa lapsiperheiden köyhyys oli yleistä ja tavanomaista. Nykyisin köyhyyden huippu paikantuu nuoriin aikuisiin ja yksin asuviin nuoriin aikuisiin. Osalla heistä tulot eivät riitä välttämättömiin menoihin.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.