Mainos

Suomessa Euroopan tiukimmin suojellut metsät

Koskemattomaksi jätettyjä metsiä on Euroopassa 2,4 miljoonaa hehtaaria - näistä peräti 0,9 miljoonaa hehtaaria löytyy Suomesta.

Suomen metsien suojelupinta-ala on suurimpia ja suojelun aste kaikkein tiukin Euroopassa. Metsien tilaa esittelevä raportti julkistettiin tänään metsäministereiden kokouksessa Varsovassa.

Euroopan tiukasti suojelluista metsistä lähes puolet on Suomessa. Tiukka suojelu tarkoittaa koskemattomaksi jätettyjä metsiä, joissa ei sallita mitään toimenpiteitä. Tällaisia metsiä on Euroopassa 2,4 miljoonaa hehtaaria, mistä Suomen osuus on 0,9 miljoonaa hehtaaria.

- Suomen tiukan suojelun verkko ei vaadi enää olennaisia täydennyksiä. Painotus on talousmetsien hoidon yhteydessä tapahtuvassa monimuotoisuuden turvaamisessa, sanoi raportin kirjoittaja, Metsäntutkimuslaitoksen Joensuun yksikön johtaja Jari Parviainen.

Suomen metsistä kaikkiaan 13 prosenttia on suojeltuja ja rajoitetussa metsätalouskäytössä. Euroopan metsistä keskimäärin 8 prosenttia on suojeltu monimuotoisuutta varten.

Pääosa, yli 80 prosenttia suojelluista metsistä kuuluu Parviaisen mukaan kuitenkin luokkiin, joissa tietyt metsänhoitotoimet tai metsien aktiivinen hoitaminen monimuotoisuutta silmällä pitäen ovat sallittuja.

Koskemattomaksi suojelluista metsistä on jätetty vain 15 prosenttia.

- Pinta-alan perusteella myös Saksa, Italia ja Ruotsi ovat suojelleet paljon metsiä monimuotoisuutta varten. Niiden suojellut metsät ovat kuitenkin pääosin sellaisia, joissa voi tehdä rajoitettuja hakkuita tai metsiä hoidetaan aktiivisesti, totesi Parviainen.

Saksa on muista maista poiketen sisällyttänyt suojeltuihin metsiin myös kaikki talousmetsät, jotka sisältävät Natura-alueita. Talousmetsiä voidaan käyttää normaalisti puuntuotantoon, kunhan Natura-kohteiden luontoarvot säilyvät.

Keski-Euroopassa onkin Parviaisen mukaan omaksuttu näkemys, että eliölajien säilyttäminen on tehokkainta metsien hoidon yhteydessä.

Euroopasta metsiä 44 prosenttia

Suomi on raportin mukaan Euroopan metsäpeitteisin valtio. Peräti 75 prosenttia maa-alasta eli 23 miljoonaa hehtaaria on metsää. Kun mukaan lasketaan 3 miljoonan hehtaarin kitumaat, avosuot ja kalliomaat, nousee osuus 86 prosenttiin.

Euroopassa on vain kolme maata, joissa metsäpeite on yli puolet maa-alasta. Ne ovat Suomi, Ruotsi ja Slovenia.

Euroopan puuvarat ovat 27 131 miljoonaa kuutiometriä ilman metsäjätti Venäjää. Suomen osuus metsistä on 2190 miljoonaa kuutiometriä.

Suomen puuvarat ovat Euroopan neljänneksi suurimmat. Eniten puuta kasvaa Saksassa, jossa yhdellä hehtaarilla kasvaa yli kaksinkertainen määrä puuta Suomeen verrattuna.

Puuvarojen perusteella myös Ruotsi ja Ranska menevät Suomen edelle.

- Ero johtuu ilmasto- ja kasvupaikkaeroista ja erilaisista puulajeista. Vastaavat hoidetut kuusimetsätkin kasvavat samassa ajassa Saksassa 10-15 metriä pidemmiksi ja 10-20 senttimetriä paksummiksi kuin Suomessa, Parviainen mainitsi.

Euroopan metsistä 70 prosenttia on sekametsiä. Monipuulajisten metsien osuus on lisääntynyt viime vuosina.

Kasvuoloista johtuen metsien puulajimäärä on suurin Keski- ja Etelä-Euroopassa. Suomessa vallitsevat yhden puulajin metsät, vaikka sekametsien osuus on kasvamassa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.