Suomen vanhin tietokone täyttää pyöreitä

Suomen ensimmäisen kaupallisen tietokoneen käyttöönotosta on kulunut 50 vuotta. Postisäästöpankki tilasi sen IBM:ltä hallitakseen säästötilien kirjanpitoa ja kyetäkseen maksamaan palkkoja suoraan pankkitileille. Laite (IBM 650) sai heti lempinimekseen Ensi.

Ensin vihkitilaisuudessa huomio kiinnitettiin laitteen ennennäkemättömään laskunopeuteen. Ensi pystyi minuutissa laskemaan 78 000 yhteen- tai vähennyslaskua, mutta vain 5 000 kertolaskua tai 3 700 jakolaskua.

Ensi ostettiin todelliseen tarpeeseen, sillä pankkitilien määrä kasvoi eikä 50-luvulla läpimurtonsa tehneiden elektromekaanisten reikäkorttikoneiden kapasiteetti enää riittänyt laskemaan tilien kirjaustietoja. Postisäästöpankilla raja alkoi tulla vastaan 1,5 miljoonan tilin hallitsemisessa.

Palkkojen maksatus suoraan tilille antoi Postisäästöpankille sellaista kilpailuetua, että se pakotti muutkin pankit lopulta hankkimaan tietokoneet 60-luvun ensimmäisinä vuosina.

Laitteen keskusmuistina toimi pyörivä magneettinen rumpumuisti ja massamuistina luotettava reikäkortti. Nykyään koneesta on jäljellä vain rumpumuisti, joka on tallessa Tekniikan museossa Helsingin Vanhassakaupungissa.

Koneen käynnisti juhlallisessa tilaisuudessa 17. lokakuuta 1958 valtiovarainministeri Päiviö Hetemäki.

Ensiä voi kutsua myös Suomen ensimmäiseksi tietokoneeksi, sillä se valmistui ennen Teknillisessä korkeakoulussa tutkimusprojektina vuonna 1954 alkunsa saanutta tieteelliseen laskentaan tarkoitettua ESKOa, joka otettiin käyttöön vuonna 1960.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat