Suomen ulkorajan maahantulorajoitukset poistuvat huomenna: "Palaamme tilanteeseen, joka vallitsi ennen koronapandemiaa"

2:02
Maahantulon rajoitukset Suomen ulkorajoilla poistuvat huomenna

Maahantulon rajoitukset Suomen ulkorajoilla poistuvat huomenna perjantaina.

Suomeen saapuvien kolmansien maiden matkustajien ei enää tarvitse näyttää koronatestitodistuksia eikä rajanylityspaikoilla tehdä koronatestejä.

Rajoitusten poistumisen odotetaan näkyvän eniten itärajalla.

Aiemmin maahantulolle täytyi myös olla hyväksyttävä syy.

– Suomeen tulolle ei enää edellytetä erityistä syytä. Eli kaikki koronaperusteisen maahantulorajoitukset poistuvat. Palaamme tilanteeseen, joka vallitsi ennen koronapandemiaa, kertoo Rajavartiolaitoksen yksikön päällikkö Tuomas Laosmaa.

Samalla poistuvat viisumihakemusten vastaanottamista koskevat rajoitukset. Ulkoministeriö on varautunut mahdollisiin ruuhkiin, mutta viisumihakemusten ryntäys ei ole todennäköinen. Eniten hakemuksia odotetaan Venäjältä.

– Suurin vaikutus tällä on Venäjän rajan tilanteeseen, johon vaikuttaa monet muut asiat, Venäjän sisäiset rajoitukset ja muu tilanne mikä heillä on, kertoo Ulkoministeriön Maahantuloasioiden yksikön päällikön sijainen Krista Napola.

Napolan mukaan myös Intia on maa, josta Suomi voi nyt odottaa viisumihakemuksia.

Maahantulo vapautuu suhteellisesti eniten Venäjän osalta

Suomeen on siis saanut tulla kolmansistakin maista hyväksytyllä koronatodistuksella. Näin ollen myös Rajavartiolaitos odottaa rajoitusten poistumisen näkyvän eniten itärajalla.

Kolmannet maat ovat siis maita, jotka eivät kuulu Schengen-alueeseen, tai eivät ole EU-jäsenvaltioita.

– Sputnik ei ole kuulunut hyväksyttyjen rokotteiden joukkoon. Tässä mielessä maahantulo Venäjältä vapautuu merkittävästi, Laosmaa selittää.

Valtavaa määrää venäläisiä ei silti odoteta Suomeen vallitsevan tilanteen vuoksi. Laosmaan mukaan maahantuloa rajoittaa muun muassa venäläisen keskiluokan ostovoima. Matkustushalu ei myöskään ole kovin korkealla.

– Nyt kun kaikki pääsevät maahan, lähtökohtaisesti Suomen rajoitusten mukaan, niin myös viisumia voivat kaikki nyt hakea. Se on sitten tietenkin eri asia, miten Venäjä itse rajoittaa kansalaisten maasta poistumista, Napola pohtii.

Laosmaa ja Napola vakuuttavat, että sekä Rajavartiolaitos että Ulkoministeriö ovat varautuneet rajoitusten purkuun ja resursseja on riittävästi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja