Suomen radonkartta valmistui

Säteilyturvakeskus on saanut valmiiksi koko maan kattavan radonkartaston. Se antaa kuntakohtaisia tietoja asuntojen radonpitoisuudesta.

Huoneilman radonin arvioidaan aiheuttavan Suomessa noin 200 keuhkosyöpää vuosittain. Suuria asuntojen radonpitoisuuksia on havaittu etenkin Etelä-Suomessa ja Pirkanmaalla.

Radonkartasto on tarkoitettu rakentajien ja kaavoittajien avuksi. Paras tapa estää radonin joutumista maaperästä asuntoihin on se, että rakennuksen perustus tehdään maata vasten tiiviiksi.

Radon on radioaktiivinen kaasu, joka luetaan ns. jalokaasuihin. Radonin haitallisuus huoneilmassa johtuu sen radioaktiivisesta hajoamisesta lyijyksi.

Suomessa huoneilman radonpitoisuudet ovat maailman korkeimpia. Tämä selittyy sillä, että Suomen kallioperä on erittäin uraanipitoista ja meillä on läpäiseviä soraharjuja enemmän kuin muualla.

Kartaston tiedot on hankittu tutkimalla 52000 pientalon radonpitoisuus eri puolilla maata. Säteilyturvakeskus ja kuntien terveysviranomaiset ovat selvittäneet radonpitoisuuksia jo kymmenen vuoden ajan.

-Kartasto on hyvin tarkka, sillä siinä maa on jaettu 5x5 kilometrin suuruisiin ruutuihin, kertoo tutkija Anne Voutilainen Säteilyturvakeskuksesta.

Radonia eniten Etelä-Suomessa

Sosiaali- ja terveysministeriön ohjeen mukaan huoneilman radonpitoisuus saa vanhoissa asunnoissa olla korkeintaan 400 becquereliä kuutiometrissä ja uusissa vain puolet tästä. Korjausrajan ylittäviä asuntoja on tähän mennessä löytynyt noin 7000, joista noin 700 on ehditty korjata.
-On halvempaa suojautua radonilta jo rakennusvaiheessa kuin korjata valmista taloa, huomauttaa Voutilainen.

Etelä-Suomen läänissä ja Pirkanmaalla - eli entisissä Uudenmaan, Kymen ja Hämeen lääneissä - arvioidaan olevan noin 50000 vanhaa asuntoa, joissa ilman radonpitoisuus ylittää ohjearvot. Muualla Suomessa ylityksiä on arviolta 20000 asunnossa.

Radonin arvioidaan lisäävän keuhkosyöpäriskiä noin 10 prosentilla. Suomessa havaitaan vuosittain noin 2000 keuhkosyöpätapausta, joista siis noin 200:n arvioidaan olevan radonin aiheuttamia. Jos huoneilman radonpitoisuus on hyvin suuri, tupakoimattoman riski sairastua nousee yhtä suureksi kuin tupakoitsijan.

Radonin ja keuhkosyövän välistä yhteyttä alettiin epäillä vasta 80-luvulla. Laajoja tutkimuksia ryhdyttiin tekemään vasta tällä vuosikymmenellä.

Tiivis perustus on kaiken perusta

-Oleellista radontiiviissä rakentamisessa on se, että perustus on maata vasten tiivis eli sokkelin ja laatan väliset saumat tiivistetään. Jos käytetään kevytsoraharkkoa, sen pintaan pitää laittaa tiivis kalvo, sillä radon pääsee muuten harkon läpi, selvittää Voutilainen.

Radontiiviistä perustuksesta on muutakin hyötyä: se estää maaperässä olevan kosteuden leviämisen rakennukseen. Ympäristöministeriö on hiljattain julkaissut opaskirjan, jossa radontiiviin rakentamisen konstit neuvotaan.

Jos vahinko on jo tapahtunut eli asuintaloon pääsee maaperästä liikaa radonia, se pitää johtaa putkilla pois. Tehokkaimpia radonin poistajia ovat radonimuri ja -kaivo. Ne aiheuttavat lattialaatan alle alipaineen, joka vähentää ilman virtausta maaperästä asuntoon.

Voutilaisen mukaan suurimmassa osassa Suomea radonturvalliset perustukset ovat tarpeen. Vain entisissä Oulun, Vaasan ja Kuopion lääneissä liian korkeat radonpitoisuudet ovat harvinaisia. Radonpitoisuus voidaan selvittää vain mittaamalla. Mittaukseen tarvitaan 183 markkaa maksava suolasirotinta muistuttava radonmittauspurkki, joka sijoitetaan kahdeksi kuukaudeksi alimpaan asuttuun kerrokseen.

Läpimitaltaan 45-millisen ja 17 milliä korkean mustan purkin voi tilata Säteilyturvakeskuksesta. Vuosina 1986-96 kunnat ovat tilanneet 33000 mittauspurkkia ja yksityishenkilöt 24000.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat