Mainos

Suomen mepit: EU:n äitiyslomaehdotus ei toimi käytännössä

Suomen edustajat Euroopan parlamentissa eivät usko EU:n uuteen äitiyslomaehdotukseen. Euroopan unioinin tasa-arvolautakunnan laatima ehdotus toisi kaikille EU-alueen äideille palkallisen 20 viikon pituisen äitiysloman.

Ehdotuksella pyritään parantamaan äitien suojaa työelämässä. Asiasta kertoi aamun Helsingin Sanomat.

Kokoomuksen europarlamentaarikko Eija Riitta Korhola epäilee, että hyvää tarkoittavalla asialla tullaan viimekädessä aiheuttamaan vain hallaa naisille.

- Tässä käy helposti niin, että naisia on entistä vaikeampaa työllistää ja valintatilanteessa työpaikan saa helpommin mies.

Korholan mielestä perheillä pitäisi myös olla vapaus valita kumpi hoitaa lasta.

Soini: Suurin ongelma äitiysrahan suuruus

Perussuomalaisten Timo Soinin mielestä ongelma ei ole niinkään äitiyslomien pituus, vaan korvausten suuruus.

- Suurin ongelma Suomessa on se, että äitiysvapaakorvaus on eri suuruinen. Opiskelijoilla ja työttömillä ongelma ei ole äitiysloman pituus, vaan ansiotaso. Hyvätuloisilla äitiyslomakorvaus on parempi, koska korvaus on ansiosidonnainen.

Soini ei myöskään katso hyvällä sitä, että EU on ottamassa tällä tavoin uutta toimivaltaa.

- Onhan tämä periaatteessa hyvää tarkoittava asia, mutta EU pistää asian nyt ylätasolta liikkeelle, eikä rahoituksesta ole mitään tietoa mistä se tulee.

Jaakonsaari: Tuskin menee Euroopan neuvostossa läpi

SDP:n meppi Liisa Jaakonsaari pitää ehdotusta ajatuksen tasolla hyvänä, mutta epäilee, että se saattaisi vain sekoittaa Suomen hyvää vanhempainvapaa järjestelmää.

- Lisäksi olisi hyvä olla laskelmat siitä, mitä ehdotus maksaa tällaisena aikana kun ollaan vielä lamassa. Toisaalta on myös varottava sitä, ettei muutos johda siihen, että naisen asema vain heikkenee.

Jaakonsaari ei myöskään usko, että ehdotelma menee ehdotetussa muodossaan läpi.

- Eiköhän jonkinlainen kompromissi tässäkin asiassa synny.

Jaakonsaaren mukaan Suomen lisäksi myös ainakin Saksa ja Britannia vastustavat ehdotusta nykymuodossaan.

MLL: Äitiyslomien yhtenäistämiselle ei ole tarvetta

Johtava asiantuntija Esa Iivonen Mannerheimin lastensuojeluliitosta ei näe Suomen näkökulmasta tarvetta koko unionin laajuiselle muutokselle.

- EU-maissa on hyvin erilaisia perhevapaajärjestelmiä. Suomessa on kehittynyt järjestelmä, joten mielestäni koko EU-alueen harmonisointi sopii varsin huonosti esimerkiksi Suomeen.

Iivosen mukaan myös Suomen järjestelmässä on parantamisen varaa, mutta hänen mielestään muutokset olisi parempi tehdä kansallisista lähtökohdista käsin.

- En näe yhtenäistämiselle tarvetta. Suomessa äidit käyttävät tällä hetkellä erittäin paljon äitiysvapaata ja sen jälkeistä vanhempainvapaata. Alle kolmevuotiaita lapsia hoidetaan Suomessa kotona enemmän kuin muissa EU-maissa keskimäärin.

Iivonen huomauttaa, että meillä vapaiden kehittämistä voisi miettiä myös muiden kuin pikkulasten vanhempien kannalta.

- Kyse voisi olla esimerkiksi pienten koululaisten vanhempien mahdollisuudesta lyhentää työaikaansa ja vanhempien kannustamisesta siihen. Samoin isien ja äitien yhtäaikaisesta vapaasta lapsen syntymän jälkeen voisi olla Suomen perhevapaajärjestelmän kehittämiskohde.

Lue myös: HS:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.