Suomen kansalaisuuden voi pian menettää vakoilusta tai terrorismista – koskee myös syntyperäisiä suomalaisia

Räsänen: Kansalaisuuus pois islamistitaistelijoilta 1:45

Hallitus on antanut tänään eduskunnalle esityksen kansalaisuuslain muuttamisesta. Tiettyihin vakaviin rikoksiin syyllistyvä henkilö voisi jatkossa menettää Suomen kansalaisuuden.

Video: Esimerkiksi Päivi Räsänen on vaatinut, että islamistitaistelijoilta otettaisiin kansalaisuus pois.

Kansalaisuuden voisi menettää maanpetoksesta, valtionpetoksesta tai Suomen elintärkeitä etuja vastaan terroristisessa tarkoituksessa tehdystä rikoksesta.

Myös syntyperäiset suomalaiset voisivat menettää kansalaisuutensa. Kansalaisuuden voisi kuitenkin menettää vain, jos rikokseen syyllistyvällä on toisen valtion kansalaisuus ja "riittävästi tosiasiallisia siteitä toiseen kansalaisuusvaltioonsa".

Käytännössä kansalaisuuden voisi menettää esimerkiksi vakoilusta tai sotaan yllyttämisestä. Terroristisessa tarkoituksessa tehty panttivangin ottaminen, ydinräjähderikos, kaappaus tai surma voisi niin ikään johtaa kansalaisuuden menettämiseen.

Edellytyksenä kansallisuuden mentetämiselle olisi ehdotuksessa vähintään viiden vuoden ehdoton vankeusrangaistus. Päätöksen asiasta tekisi Maahanmuuttovirasto.

– Maanpetoksista ja terrorismirikoksista tuomitut ovat menettäneet lojaliteettinsa Suomea ja suomalaisia kohtaan. Tällöin jopa kansalaisuuden menetys on tietyin reunaehdoin perusteltua, sisäministeriKai Mykkänen sanoo tiedotteessa.

Lue myös:

    Uusimmat