Suomeen vaaditaan kolmatta sukupuolimerkintää – 500 kansanedustajaehdokasta sitoutunut sateenkaarioikeuksiin

Sukupuoliroolit koulussa 7:07
Huomenta Suomessa keskusteltiin sukupuolirooleista koulussa.

Ihmisoikeusjärjestö Seta tiedottaa vaativansa Suomeen kolmatta juridista sukupuolimerkintää. Kolmas juridinen sukupuolimerkintä varmistaa nais-mies-jaon ulkopuolelle jääville sukupuolensa mukaisen oikeudellisen tunnustuksen.

Jo 500 kansanedustajaa on sitoutunut aktiivisesti edistämään sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen ihmisoikeuksia ja yhdenvertaisuutta eduskunnassa ja työskentelemään sateenkaari-ihmisiin kohdistuvaa syrjintää ja vihapuhetta vastaan.  

Kolmatta juridista sukupuolivaihtoehtoa vaatii 483 kansanedustajaehdokasta eri puolueista.

Kolmas merkintä perustuisi itsemäärittelyyn

Setan tavoitteena on malli, jossa kolmas merkintä perustuu itsemäärittelyyn. Kolmas merkintä voitaisiin hakea sukupuolen juridisen vahvistamisen kautta. Tämä tarkoittaa, että esimerkiksi intersukupuoliselle lapselle ei anneta automaattisesti kolmatta juridista merkintää.

Setan mukaan kolmatta juridista vaihtoehtoa tulisi selvittää ja sen mahdollisuus tulisi huomioida henkilötunnuksen uudistamisen yhteydessä, mitä ollaan jo valmistelemassa.

Kolmas juridinen sukupuolimerkintä on eri muodoissa käytössä Norjassa, Saksassa, Maltalla, Intiassa, Australiassa ja osissa Pohjois-Amerikkaa. Se näkyy passeissa esimerkiksi merkintänä X.

Lue myös:

    Uusimmat