Mainos

Suomalaisyrittäjiä huijataan sisäpiirisijoittajiksi - jopa 200 000 euroa savuna ilmaan

Kun yrittäjälle tulee puhelu tuntemattomasta numerosta ja soittaja tarjoaa mahdollisuutta lähteä sisäpiirisijoittajaksi, on kyseessä mitä ilmeisemmin huijaus. Huijaus, johon valitettavan moni suomalaisyrittäjä on langennut.

- Englantia puhuva soittaja saattaa soittaa useita kertoja ja luoda täten luottamussuhteen yrittäjään. Soittaja viittaa mahdollisuudesta päästä sijoittajaksi sisäpiiriin, kuvailee Finanssivalvonnan lakimies Harri Hirvi.

Sisäpiiriasioiden hyväksikäyttö sijoitustoiminnassa on jo lähtökohtaisesti kiellettyä, muistuttaa Hirvi. Esitelty sijoituskohde saattaa olla jokin olemassa oleva, esimerkiksi Nasdaqiin listattu pörssiyhtiö. Siitä, käytetäänkö huijauksella saatuja varoja mainitun yrityksen osakkeiden hankintaan, ei ole takeita.

Useiden puheluiden myötä soittaja kietoo suomalaisyrittäjän verkkoonsa ja saa hänet lähtemään mukaan sijoittajaksi.

Sijoitushuijaukset kukoistavaa bisnestä

Finanssivalvonnalle tietoon tulleista tapauksista räikeimmässä suomalaissijoittaja päätti sijoittaa soittajan suostuttelemana 200 000 euroa. Sijoitettu pääomaa katosi huijarin mukana savuna ilmaan, eikä sijoitettua pääomaa saatu milloinkaan takaisin.

- Menetetyt summat ovat olleet joistain tuhansista jopa satoihin tuhansiin euroihin. Lisäksi on ollut niinkin, että huijari on saanut hyväntahtoisen suomalaisen suostuttelemaan mukaan myös tuttujaan, jolloin sijoitettavaa pääomaa on saatu kerättyä kokoon enemmän.

Kun kyseessä on huijaus, huijarille annettuja rahoja ei yleensä saa takaisin.

- Kun rahat ovat Suomesta lähteneet, tiedossani ei ole ainuttakaan tapausta, jossa ne olisi takaisin saatu. Rahat menevät jonnekin toisaalle, todennäköisesti eri maahan kuin mistä soitto tuli, kuvailee Hirvi.

Hirven mukaan sijoitushuijaukset ovat kaikesta päätellen kukoistava teollisuuden haara.

- Verbaalisesti lahjakas kaveri voi tehdä huikean tilin minimaalisilla kustannuksilla.

Suomalaisyrittäjien yhteystiedot kaupan?

Finanssivalvontaan saapuvien yhteydenottojen perusteella näyttää siltä, että suomalaisyrityksiin soitellaan systemaattisesti.

- Yrittäjät ovat huijareille kiinnostava kohderyhmä, sillä heillä on uskallusta, varallisuutta tai ainakin kontakteja tahoihin, josta varoja voi saada ja usein vielä jonkin verran tietoa sijoittamisesta, toteaa Hirvi.

- Yrittäjät ovat mielenkiintoinen kohderyhmä myös siinä mielessä, että jos henkilöllä on tarve piilottaa varallisuutta verottajalta, sijoittaja tarjoaa siihen hyvän mahdollisuuden.

Koska soittelu suomalaisyrittäjille on jatkuvaa, Finanssivalvonnassa epäillään, että yrittäjien yhteystietoja saatetaan jopa myydä ulkomaisille huijareille.

Finanssivalvonnasta muistutetaan, että sijoituspalvelua saa tarjota vain luottolaitostoimiluvan saanut pankki, sijoituspalvelutoimiluvan saanut sijoituspalveluyritys sekä omaisuudenhoidon ja sijoitusneuvonnan osalta toimiluvan saanut rahastoyhtiö.

Katso Finanssivalvonnan varoituslista epäilyttävistä yhtiöistä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.