Mainos

Suomalaistutkimus: Ilmasto lämpeni jääkauden jälkeen luultua nopeammin

Ilmasto lämpeni jääkauden jälkeen Euroopan pohjoisosissa nopeammin kuin aikaisemmin on luultu, kertoo Helsingin yliopistossa tehty tutkimus.

Luultua nopeampi lämpeneminen on selvinnyt uudella ilmastojen tutkimusmenetelmällä, jossa tutkittiin järvien pohjakerrostumissa säilyvien vesikasvien jäänteitä ja selvitettiin kerrostumien ikä radiohiilimenetelmän avulla.

Vallitsevan käsityksen mukaan ilmasto alkoi jääkauden jälkeen lämmetä noin 11 700 vuotta sitten. Kesälämpötilojen on arvioitu olleen korkeimmillaan noin 9 000-5 000 vuotta sitten. Suomessakin ilmasto oli silloin useita asteita lämpimämpi kuin nyt.

Tulos on ilmastonmuutostutkimukselle merkittävä, koska ilmaston lämpeneminen viimeisimmän jääkauden kylmistä oloista nykyiselle lämpökaudelle on tärkeä tulevaisuutta ajatellen.

Ilmaston ennustetaan lämpenevän tulevaisuudessa erityisesti pohjoisilla alueilla, ja tällä tulee olemaan mittavia vaikutuksia erilaisiin ekosysteemeihin.

Menneisyydessä tapahtuneita ympäristömuutoksia voidaan käyttää ilmaston ja luonnon yleisen herkkyyden arvioimiseen ja ennusteiden parantamiseen.
Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.