Mainos

Suomalaistutkijat löysivät lukihäiriötä aiheuttavan geenin

Suomalais-ruotsalainen tutkijaryhmä uskoo, että DYXC1-geenissä oleva virhe vaikuttaa lukihäiriön eli dysleksian puhkeamiseen.

Suomalaistutkijat ovat yhdessä ruotsalaisten kollegojensa kanssa löytäneet geenin, joka saattaa osaltaan aiheuttaa vaikeaa luku- ja kirjoitushäiriötä eli dysleksiaa. Löydön toivotaan auttavan tutkijoita ymmärtämään häiriön syntyä ja kehittämään keinoja siitä selviämiseksi.

Lukihäiriöstä kärsii arviolta 3-10 prosenttia väestöstä, ja se on yleisin lasten oppimishäiriöiden syy. Häiriö on usein perinnöllinen, olemassa jo syntymävaiheessa ja säilyy läpi elämän.

Tutkimusten mukaan lukihäiriöiset käyttävät eri osaa aivoistaan lukiessaan kuin muut ihmiset. Tämä aiheuttaa ongelmia lukemisessa ja kirjoittamisessa, vaikka lukihäiriöiset ovat täysin normaaliälyisiä. Lukihäiriöinen käyttää lukemiseen aivojensa oikeaa puolta, vaikka vasen olisi parempi sanojen käsittelyssä.

Geneettinen tekijä tutkimuskohteena

Koska lukihäiriö on perinnöllinen, sillä on tiedetty olevan geneettinen taustatekijä. Juuri tätä puolta Helsingin yliopiston tutkijaryhmä professori Juha Keren johdolla sekä Tukholman Karoliininen instituutti selvittivät.

Tutkimuksen lähtökohdaksi otettiin perhe, jossa sekä isä että kaikki kolme lasta kärsivät lukihäiriöstä. Vertailuryhmänä toimi 20 muuta suomalaisperhettä. Näissä perheissä oli yhteensä 119 henkilöä, joista 58 kärsi lukihäiriöstä.

Tutkijat havaitsivat kolmilapsisessa perheessä virheen geenissä nimeltä DYXC1. Virheen takia geenin tuottama proteiini on muodoltaan tavallista lyhyempi, joten tutkijat arvioivat, että geenillä voi olla jotain tekemistä dysleksian kanssa.

Geenin ja sen tuottaman proteiinin tarkoitusta ei kuitenkaan vielä tiedetä, eikä geenimuutos tutkijoiden mukaan selittäne kaikkia lukihäiriötapauksia. Dysleksia vaikuttaisi nimittäin olevan hyvin monimutkainen geneettinen häiriö.

(MTV3-STT-Reuters)

(Kymmenen uutiset 26.08.2003)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja