Mainos

Suomalaisten into tilata feikkilääkkeitä ja hormoneita netistä kasvaa kohisten

Anabolisia steroideja, erektiolääkkeitä, huumeita... Näitä kaikkia tulli takavarikoi viime vuonna selkeästi edellisvuotta enemmän.

- Yleisesti ottaen takavarikoitujen lääkkeiden määrä kaksinkertaistui. Lääkkeitä takavarikoitiin 264 000 tablettia tai ampullia. Hormonaalisia valmisteita, kuten anabolisia steroideja, takavarikoitiin puolestaan 96 000 annosta, parikymmentä tuhatta enemmän kuin vuotta aiemmin, kertoo rikostorjuntapäällikkö Hannu Sinkkonen Tullista.

Tulli takavarikoi valmisteet, joilla ei ole tuontilupaa Suomeen.

Hasista takavarikoitiin 633 kiloa, marihuonaa 36 kiloa, amfetamiinia liki 12 kiloa ja kokaiinia reilu kilo. Kaikkien muiden huumeiden paitsi amfetamiinin takavarikointimäärät kasvoivat.

Hormonikauppa hyrrää

Lääke- ja dopingrikosten kasvun taustalla on kasvava nettikauppa. Esimerkiksi anabolisia steroideja, joita käytetään muun muassa lihasmassan kasvattamiseen ja joiden myynti on Suomessa kiellettyä, saa ostettua netistä helposti ja tuotetta myyviä kauppojakin on lukuisia.

Anabolisten steroidien käyttäjien määrää Suomessa on vaikea arvioida tarkkaan, mutta joidenkin tutkimusten mukaan niitä käyttäisi 1-2 prosenttia nuorista miehistä. Tosin ¨virallinen arvio käyttäjien määrästä on pysynyt samana 90-luvusta lähtien, vaikka nettikauppaa ei tuolloin käyty.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta kerrotaan, että osa nettikauppojen tuotteista on sitä mitä myyntiselosteessa luvataan, mutta eivät kaikki.

- Hormonaalisissa valmisteissa saattaa usein olla vaikuttavaa ainetta vähemmän kuin tuoteselosteessa luvataan. Lisäksi tuotteeseen on joissakin tapauksessa sekoitettu esimerkiksi unilääkettä, kertoo erikoistutkija Timo Seppälä.

Seppälän mukaan erityisesti meksikolaisissa valmisteissa tuote on saattanut useinkin erota luvatusta.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.