Mainos

Suomalaisprofessori Royal Societyyn

Akatemiaprofessori Ilkka Hanski on kautta aikojen toinen suomalainen, joka on kutsuttu mm. Isaac Newtonin ja Albert Einsteinin arvovaltaiseen seuraan.

Akatemiaprofessori Ilkka Hanski, 53, on toisena suomalaisena kautta aikojen kutsuttu arvovaltaisen brittiläisen tiedeakatemian Royal Societyn jäseneksi. Edellinen akatemian suomalaisjäsen oli filosofi Johan Welin vuonna 1741.

Jäsenyys on merkittävä, sillä Royal Society on maailman vanhin jatkuvasti toimiva tiedeakatemia. Se perustettiin vuonna 1660 edistämään luonnontieteitä.

Akatemian jäsenet valitaan vertaisarvioinnilla, ja jäsenyys on elinikäinen. Tiedeakatemiaan kuuluu 1300 brittiläistä ja ulkomaista jäsentä. Joukossa on 65 Nobel-palkinnon saajaa. Kuuluisimpia Royal Societyn jäseniä ovat muun muassa Isaac Newton, Charles Darwin, Albert Einstein, James Watson ja Stephen Hawking.

Ilkka Hanskin valinnan perusteina oli hänen työnsä populaatioiden kannanvaihtelun, syklisen populaatiodynamiikan ja eliöyhteisöjen rakenteen tutkimuksen edistämiseksi. Valitsijoina olivat tiedeakatemian jäsenet.

Ilkka Hanski pitää jäsenyyttään itse hyvinkin merkittävänä.

- Se ei velvoita mihinkään, mutta osoittaa mielestäni arvostusta työtäni kohtaan. Nimitys heijastaa myös suomalaisen ekologisen tutkimuksen vahvuutta, Hanski sanoo.

Professori Hanski on ekologi, joka on niittänyt mainetta populaatiobiologian tutkimuksillaan. Hän on tunnettu erityisesti Ahvenanmaan täpläverkkoperhosilla tehdyistä populaatio- ja evoluutiobiologisista tutkimuksista. Nykyään Hanski johtaa Helsingin yliopiston biotieteellisen tiedekunnan bio- ja ympäristötieteiden laitoksella metapopulaatiobiologian tutkimusryhmää.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.