Mainos

Suomalaisia kansanedustajia tarkkailemaan Venäjän vaaleja

Etyjin varsinainen vaalien tarkkailuorganisaatio on moittinut venäläisiä viranomaisia yhteistyöhaluttomiksi. Etyj lähettää tarkkailijoita Venäjälle vasta aivan vaalien alla, mukana on myös suomalaisia.

Suomesta lähtee neljän kansanedustajan ryhmä tarkkailemaan Venäjän alahuoneen eli duuman vaaleja joulukuussa.

Euroopan turvallisuus ja yhteistyöjärjestön Etyjin edustajana vaalitarkkailuun osallistuu kansanedustaja Kimmo Kiljunen.

Euroopan neuvoston edustajina Venäjän vaaleja tarkkailevat Sinikka Hurskainen ja Kimmo Sasi. Pohjoismaiden neuvoston edustajana vaalitarkkailuun osallistuu Lyly Rajala.

Etyj tarkkailee sittenkin vaaleja

Etyj aikoo sittenkin osallistua tarkkailuoperaatioon Venäjän vaaleissa. Järjestö kertoi yleiskokouksen puheenjohtajan Göran Lennmarkerin sopineen, että tarkkailijoiden määrää nostetaan alun perin kutsutusta 30:stä. Lopullista lukua ei kuitenkaan vielä tiedetä.

Viime viikolla Etyj ilmoitti luopuvansa aikeistaan lähettää vaalitarkkailijoita Venäjälle.Etyjin vaalitarkkailusta vastaava toimisto ODIHR perusteli päätöstään vaikeuksilla, joita sillä on ollut tarkkailun järjestämisessä.

Venäjä on halunnut rajoittaa vaalitarkkailijoiden toimintaa, ja myös viisumien saannissa on ollut ongelmia.

Venäjä on pyrkinyt tuntuvasti rajoittamaan ulkomaisten tarkkailijoiden osallistumista joulukuun vaaleihin. Aiemmilla kerroilla esimerkiksi Etyjin yleiskokoukselle ei ollut määrätty mitään tiettyä maksimimäärää.

ODIHR:n tehtävänä on ollut pitkäkestoinen vaalitarkkailu, kun taas yleiskokouksen lähettämät edustajat yleensä matkustavat paikalle aivan vaalipäivän alla. Duuman vaalit pidetään 2. joulukuuta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.