Suomalaiset valitsevat järkiavioliiton intohimon sijaan

Suomalaiset tuntuvat valitsevan mieluummin tutun ja turvallisen kumppanin, kuin riskialttiin sekä tulisen rakkausavioliiton.

Helmi kysyi lukijoiltaan, kumman he valitsisivat mieluummin: mukavan järkiavioliiton, joka kestäisi koko elämän vai tulinen rakkausliiton, joka kuitenkin päättyisi eroon. Kyselyyn osallistui huimat 3336 vastaajaa ja heistä selkeä enemmistö, 62 prosenttia, valitsisi mieluummin kestävän järkiavioliiton. Suomalaiset kertoivat arvostavansa tuttua ja turvallista kumppania, jonka kanssa voi vanheta yhdessä. Lyhytmuotoisen suhteen pelättiin aiheuttavan vain sydänsuruja.

– Järkiavioliitossa asiat hoidetaan "maalaisjärjellä". Tunnetilassa usein se totuus ja käytäntö saattaa unohtua. Ihanaa, kun tietää että saa olla oma itsensä ja sama tuttu ihminen on aina rinnalla.

– Mieluummin järkiavioliitto joka kestäisi koko elämän – en kaipaa enkä halua mitään vuoristorataa mitä tunteisiin tulee. Olen yhden miehen nainen, ja osaan antaa arvoa kiltille, puhuvalle ja pussaavalle, perhekeskeiselle, monitaitoiselle ja uskolliselle aviopuolisolleni. Ihmettelen naisia jotka lankeavat renttuihin kerta toisensa jälkeen. Mitä hauskaa on pettämisessä ja valehtelemisessa?! Arvaamattomuudessa ylipäätään?

– Ajattelen asian niin, että mieluummin vietän elämäni hyvän ihmisen kanssa, johon voin kiintyä ja joka pysyy rinnallani. Avioliitto on paljon muutakin, kuin tulisuutta ja intohimoa. Ja jos joskus saan lapsia, niin haluan tarjota heille myös perheen, joka myös pysyy yhdessä, tapahtui mitä tahansa.

– Tuliset tunteet syö ihmisen sydämen ja sielun. Vakaa suhde tuo turvallisuutta.

– Oikeastaan olen yksin viihtyvää tyyppiä, mutta voisin harkita liittoa, joka perustuisi molemminpuoliseen kunnioitukseen ja ystävyyteen. Olisi selkeät pelisäännöt eikä mitään sekavia tunnemyrskyjä. Tietäisi, että olisi lojaali kumppani aina tukena ja saisi kasvatettua perilliset turvallisessa ilmapiirissä. Romantiikalle ei kannata elämäänsä perustaa, se on kuin hiekalle rakentaisi.

– Ystävyys voi muuttua aina rakkaudeksi ja jos tässä tapauksessa rakkaus loppuu, pysytään silti ystävinä eli ollaan kumppaneita lopun elämää.

Taloudellista turvaa kaivataan

Monet järkiavioliiton puolustajista perustelivat valintaansa sillä, että he kaipaavat myöskin taloudellista turvaa.

– Tarvitsen perusturvan elämääni. Se pitää sisällään hyvän ja rakastavan puolison, taloudellisen turvan sekä hyvän elinympäristön. Mielestäni järkiavioliitosta ei tarvitse tehdä ajatuksena tylsää, se voi olla myös voimakasta välittämistä ja seksuaalista vetoa. Jos villitykset iskee, ne hoidetaan muualla ja salassa, koti pidetään puhtaana kiinnekohtana.

– Elämästä saa paljon enemmän irti kun sen elää mukavan sieluntoverin kanssa. Syöksymisen hurjiin romansseihin voi hoitaa ennen "vakiintumista", ja tehdä yhden järkevän sijoituksen sitten kumppanin kohdalla, etenkin jos sattuu naimaan jonkun varakkaamman. Avioero on hankala prosessi ja häät kalliit, ja jos liitossa on lapsia, sekös vasta eroa helpottaakin. En usko tuliseen rakkauteen joka kestää ikuisuuden, siispä kannattaa pelata omaan pussiinsa ja ottaa miellyttävä kumppani, eikä tuhlata vuosia elämästään surkeasti päättyviin romansseihin. Pessimisti ei pety!

– Pelkästään rakkauteen perustuva avioliitto on mielestäni huuhaata ja kestämätön ajatus. Siinä saattaa arkiset asiat kärsiä. Ja sanonta kuuluu: "Kun köyhyys tulee sisään ikkunasta, menee rakkaus ulos ovesta". Parempi katsoa kuin katua.

"Järkiliitot ja kulissit puistattavat!"

Vastaajista 39 prosenttia oli sitä mieltä, että tulinen rakkausliitto on paljon parempi vaihtoehto: kaikki tai ei mitään! Monet tosin kertoivat saaneensa siipeensä intohimoisen suhteen myötä.

– Kahdesti tällaisesta liitosta jo eronneena pitäisi varmaan muuttaa asenteita, mutta edelleen pysyn tavoissani avioituen mieluummin rakkaudesta kuin pelkästä mukavuudenhalusta.

– Tuskaisen tulista, vääjäämättä väärää, hullun himokasta, ihmeellisen ihanaa, kaikkea sitä harlekiini -hömppää sekoitettuna taivaita syleilevään hyvänolontunteeseen. Vaikka edes toviksi ,koska pelkkää "kivaa" voi olla vaikka akvaariokalankin kanssa elellessä.

– Järjellä ei voi korvata sitä, jota sydän alati kaipaa. On järkyttävää huomata ajattelevansa, että tässäkö tämä elämä sitten oli, järjellä valittu, sydämellä itketty. Itse mieluummin rakastan aidosti ja vaadin, että näkyvä osa elämää näyttää samalta kuin sydämessä koettu. Järkiliito ja kulissit puistattavat!

– Rakkaus on tärkeintä, ei sitä kokematta tajua, että mieluummin 5 minuuttia rakastetun kanssa kuin 50 vuotta kohtalaisen kanssa.

– Tulinen rakkausavioliitto tietenkin. Mikä se sellainen liitto on jossa ei ole hekumaa? Järkiliitosta tulee mieleen bimboblondin ja ikälopun miljonäärin yhteiselo, jossa nainen törsää samalla kun odottaa että ukko, jolla jo toinen jalka haudassa, heittäisi veivinsä niin pääsisi mälläämään perinnölläkin. Itse en menisi naimisiin rahan, maineen tai minkään muunkaan pinnallisen ja katoavaisen asian takia, pitää olla aitoa kiintymystä, vahvat tunteet ja roimasti intohimoa! Tulevaisuuden toive: Tulinen rakkausavioliitto, joka kestää läpi elämän.

– Elämä täytyy elää täysillä ja tuntien suuria, suorastaan järisyttäviä tunteita. Siihen kuuluu myös pettymykset, mutta ainakin se on elämänmakuista elämää!

– Parempi tulinen ja kuuma suhde kuin 50 vuotta laihaa rakkautta. Siinä vaiheessa jo varmaan joku on pettänyt oltuaan 30–50 vuotta laihassa ja mitään sanomattomassa suhteessa!

Lue myös:

MTV3/Helmi

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja