Mainos

Suomalaiset ovat innokkaita hautausmaaturisteja

Hautausmailla järjestetyt opastetut kierrokset ovat olleet Suomessa jo pitkään suosittuja.

Aiemmin kierrokset kiinnostivat lähinnä eläkeläisiä, mutta viime vuosina mukaan on tullut myös nuorempaa yleisöä, kertoo Helsingin turistioppaiden opas Katriina Keränen.  

Hietaniemen hautausmaalla opastettuja kierroksia vetävän Keräsen mukaan suomalaiset ovat erityisen kiinnostuneita suurmiehistä ja taiteilijoista. 

– Moni kierrokselle tuleva tietää jo tullessaan aika paljon hautausmaiden merkkihenkilöistä, mutta kuulijat haluavat kuulla jotain uutta ja yllättävää. Yritän aina tarjota heille sellaista tietoa, jota on internetistä vaikea löytää. Esimerkiksi sukulaissuhteet ovat useille epäselviä. Ihmiset haluavat kuulla myös hauskoja ja vähän ilkeitäkin tarinoita kuuluisuuksista ja heidän lähipiiristään, Keränen kertoo.

Kuulijat hakevat kiinnostavia tarinoita

Oulun hautausmaalla turisteja kierrätävä opas Kirsi Eskola puolestaan uskoo, että suomalaiset hakevat hautausmaalta kiinnekohtia nykypäivään. 

– Osalle kävijöistä selviää vasta hautausmaalla kuultujen tarinoiden jälkeen, miksi jokin puisto tai katu on nimetty jonkun tietyn henkilön mukaan. Kotiseudun historia kiinnostaa yllättävän monia, uskoo Eskola.

Opastetut kierrokset voivat olla oppaillekin opettavaisia, sillä välillä ryhmään osallistuu haudattujen sukulaisia tai ystäviä.

 – Joskus esimerkiksi jonkun taiteilijan haudalla hänen jälkeläisensä voi paljastaa jotain sellaista, mitä kukaan ulkopuolinen ei voi tietää. Noissa tilanteissa syntyy erittäin antoisaa vuoropuhelua, kertoo Turun vanhan hautausmaan opas Elina Maines.

Hautausmaaturisteille paljon tarjontaa

Tänä kesänä turistit ovat voineet kiertää oppaan kanssa peräti noin parillakymmenellä hautausmaalla eri puolilla Suomea. Helsingin Hietaniemen hautausmaa on tunnetuin kohde,  koska sinne on haudattu lukuisia Suomen historian merkkihenkilöitä.

Viime kesänä Hietaniemessä järjestettiin 30 opastettua kierrosta. Oulun hautausmaalla kierroksia on kymmenen kesässä ja kierroksella jopa 65 osallistujaa kierroksella. Joillakin paikkakunnilla oppaan mukaan voi päästä vain kerran kesässä.

Teemakierrokset houkuttelevat kanta-asiakkaita

Osalla hautausmaista järjestetään erilaisia teemakierroksia, jotka antavat vanhoillekin kävijöille uusia näkökulmia. Esimerkiksi Hietaniemen uusin teemakierros avaa yleisölle Tuusulanjärven taitelijayhteisöä.  Oulussa puolestaan suosituin kierros on nimeltään Kaiken takana on nainen. Se kertoo tärkeistä taustavaikuttajista kuten tervaporvareiden ja laivanvarustajien vaimoista. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.