Mainos

Suomalaisasiantuntija: Latinot ratkaisivat vaalit?

Professori Markku Henriksson Helsingin yliopistosta pitää Barack Obaman vaalivoittoa varmana yhdysvaltalaisten tv-kanavien ennusteiden valossa. Muun muassa uutiskanava CNN on julistanut Obaman voittajaksi.

– Ennuste on erittäin luotettava. Obama voittaa, mutta hänen voittonsa on niukka monissa osavaltioissa, sanoi Henriksson Yhdysvaltain suurlähetystön vaalinvalvojaisissa Helsingissä.

Henrikssonin mukaan näyttää siltä, että Obama sai koko maassa kuitenkin vähemmän ääniä kuin vastustajansa Mitt Romney. Obama on voittamassa silti, koska valitsijamiesten enemmistön saaminen taakseen ratkaisee vaalit.

– Valitsijamiehet valitsevat, joten heidän määränsä ratkaisee. Kansan äänten jakautuminen Romneyn hyväksi antaisi kuitenkin viestä, että ehkä Obama ei ole niin suosittu kuin valitsijamiesten määrä näyttää.

Dosentti Markku Ruotsila arvioi latinojen äänestämisen ratkaisseen Obaman voiton.

– Latinojen äänestysvilkkaus saattoi olla suurempi kuin ennustettiin, ja republikaaneilla on ongelma latinojen kanssa, totesi Ruotsila.

Ulkopoliittisen instituutin tutkija Charly Salonius-Pasternak arvioi MTV3:n Huomenta Suomessa, että ulkopolitiikka jatkuu Yhdysvalloissa entisellään.

– Ulkopolitiikan suhteen Obama voi käytännössä jatkaa sitä linjaa mitä hän on vetänyt. Sisäpolitiikassa riippuu hyvin pitkälle siitä, miten republikaanipuolue näkee vaalihäviön perimmäisen syyn. Muuttavatko he politiikkaansa esimerkiksi maahanmuuton suhteen, jolloin Obama ja republikaanit voivat tehdä yhteistyötä joissakin asioissa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.