Mainos

Suomalainen vakuuttaa mieluummin tavaransa kuin henkensä

Suomalaiset ovat eniten huolissaan omasta tai läheisensä terveydestä, mikä ei kuitenkaan näy vakuutuksissa. Yleisin vakuutus on kotivakuutus, mutta 15 prosentilla suomalaisista ei ole minkäänlaisia vakuutuksia.

Suhteellisen harvalla suomalaisella on henkivakuutus. Kuluttajatutkimuskeskuksen selvityksen mukaan suomalaisilla on selvästi vähemmän henkivakuutuksia kuin esimerkiksi ruotsalaisilla tai saksalaisilla. Omaisuuttaan suomalaiset vakuuttavat selvästi useammin.

- Ehkä taustalla on riskiajattelu, ettei itselle voi sattua mitään, tilannetta arvioi tutkija Sanna Nenonen.

Nenonen työskentelee Tampereen teknillisen yliopiston turvallisuustekniikan laitoksella, joka yhdessä Kuluttajatutkimuskeskuksen kanssa on selvittänyt kuluttajien arkipäivän riskejä ja niihin liittyviä käsityksiä.

- Turvallisuuskäsityksistä tehdyt tutkimukset antavat suuntaa, että suomalaisten ja ruotsalaisten välillä on - ruotsalaisten eduksi - jonkin verran eroja, Nenonen sanoo.

Ruotsalaisille sattuu paljon vähemmän työtapaturmia kuin suomalaisille. Tosin Suomessa on viime aikoina menty asiassa parempaan suuntaan.

- Ruotsin ja Suomen välisestä vertailusta oma arvioni on, että ruotsalaiset ilmeisestikin kokevat turvallisuuden tärkeämpänä kuin suomalaiset, Nenonen kertoo.

Omaisuuttaan enemmän suomalaiset ovat kuitenkin huolissaan omasta ja läheistensä terveydestä. Erityinen huolenaihe on liikenteen turvallisuus. Loukkaantuminen päivittäisissä kotitöissä ei huolestuta, vaikka kotona sattuu paljon tapaturmia.

- Henkilöriskit ovat merkittävin uhka, mutta se ei näy vakuutusten hankinnassa. Lapsiperheet hankkivat muita useammin henkivakuutuksen, mutta muuten suomalaisilla on suhteellisen vähän henkivakuutuksia ruotsalaisiin ja saksalaisiin verrattuna, Nenonen kertoo.

Vakuutusten kalleus ja omavastuut harmittavat kuluttajia

Lähes jokainen suomalainen on ottanut jonkinmoisen vakuutuksen, mutta 15 prosenttia mieltää elävänsä siten, ettei tarvitse vakuutuksia lainkaan.

Ryhmän tyypillinen edustaja on yli 50-vuotias yksin elävä vähänkoulutettu mies. Hänen mielestään vakuutuksia ei tarvita, koska hän ei usko onnettomuuksien sattuvan omalle kohdalleen.

- Kotona kaikki sujuu niin rutiininomaisesti, ettei siellä todennäköisesti satu mitään, ja jos sattuu, seuraukset eivät ole merkittäviä, Nenonen kuvaa kyselytutkimusten vastauksia.

Kevään selvityksessä tiedusteltiin myös vastaajien vakuutusturvaa. Mukana oli yli kymmenen yleisintä vakuutusta kuten koti-, matka-, tapaturma-, henki-, sairauskulu- ja vapaaehtoinen autovakuutus.

Vakuutuksia omistamattomat arvioivat, että vakuutukset korvaavat huonosti omaisuusvahinkoja ja omavastuut ovat liian suuria.

- Heidän mielestään yhteiskunnan tuki on riittävä taloudellisten vahinkojen varalle, Nenonen huomauttaa.

Tähän ryhmän vastaajat arvioivat myös, että riskejä kannattaa ottaa.

- Suurimmat riskit liittyvät heidän mielestään taloudellisiin päätöksiin. Toisaalta he kokivat, ettei riskejä juuri kannata miettiä normaalissa arjessa, koska uhkista puhuminen aiheuttaa vain turhaa huolestuneisuutta, Nenonen kertoo.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.