Mainos

Suomalainen sauna joutui natsi-Saksan propagandan työrukkaseksi

Suomalainen sauna ja alastomat, höyryävät suomalaisurheilijat. He olivat mukana ohjaaja Leni Riefenstahlin arjalaisuutta ylistävässä Olympia-filmissä. Suomen ensi-illan elokuva sai vuonna 1938, ja ohjaaja itse saapui kunnioittamaan tapausta.

Elokuva kertoi vuoden 1936 Berliinin olympialaisista, ja siinä nähty sauna oli rakennettu Döberitzin olympiakylään suomalaisten urheilijoiden toivomuksesta.

Suomalainen sauna ei kuitenkaan jäänyt natsi-Saksassa pelkästään elokuvan rekvisiitaksi, vaan sitä hyödynnettiin myös esimerkiksi kansan karaisemisessa rotuajattelun hengessä.

– Berliinin olympialaisten suomalainen mallisauna yhdisti saunomisen ruumiinkulttuuriin ja sopi siten hyvin sosiaalihygieeniseen kuvaan. Riefenstahlin estetiikka sovitti saunan rotuhygieeniseen propagandaan, kirjoittaa filosofian tohtori Tuomo Särkikoski vastikään ilmestyneessä kirjassaan Kiukaan kutsu ja löylyn lumo (Gummerus).

Kirja kertoo paitsi saunan myös 75-vuotiaan Suomen Saunaseuran historiasta.

Baltian "puhdistajat" Saunaseuran vieraina

Sauna istui varsin hyvin myös kolmannen valtakunnan ajatusmaailmaan elintilasta ja rotupuhtaudesta. Natsipropagandassa sauna nähtiin tärkeänä keinona lisästä sotilaiden kestokykyä sekä vastustaa "sivilisaatiovaurioita".

Tammikuussa 1942 Suomalaisen Saunan Ystävien (myöhemmin Suomen Saunaseura) vieraaksi saapui kaksi huomattavaa Gestapon miestä. Toinen oli SS-kenraalimajuri Walter Stahlecker, joka johti pahamaineista tuhoamisryhmää Einsatzgruppe A:ta, jonka tehtävänä oli tuhota juutalaiset ja muut niin sanotut ei-toivotut väestöryhmät Baltiassa. Saunavierailullaan Stahlecker ilmeisesti keskusteli suomalaisten kanssa inkeriläisten siirtämisestä Suomeen.

Toinen saksalainen saunavieras tammikuussa 1942 oli Stahleckerin alainen, majuri Martin Sandberger, jonka johtama Sonderkommando 1a oli puhdistanut Viron kokonaan "vieraista aineksista".

Saksassa saunan käyttöönottoa johtivat lääkärit, jotka kuitenkin toimivat kansallissosialistisen puolueen viitoittamien suuntaviivojen mukaan.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.