Suomalainen pikavippiyhtiö sai pankkitoimiluvan – mitä tarkoittaa käytännössä?

Suomalainen pikaluottoja tarjoava Ferratum on saanut luvan pankkitoiminnalle Maltalta. Pankkina yhtiö toimii nimellä Ferratum Bank.

Maltalta saatu lupa antaa Ferratumille mahdollisuudet harjoittaa pankkitoimintaa kaikissa EU-maissa, esimerkiksi Suomessa. Tällä hetkellä Ferratum toimii Suomen lisäksi jo 19 maassa ympäri maailmaa. Yhtiön pääkonttori pysyy edelleen Suomessa.

Suomessa lupa torpattiin

Ferratum ja toinen suomalainen pikavippiyhtiö Risicum yrittivät aikaisemmin hakea pankkitoimilupaa Suomen Finanssivalvonnasta, mutta lupaneuvottelut jumiutuivat. Molemmat yhtiöt vetivät hakemuksensa lopulta pois.

– Malta valikoitui paikaksi oikeastaan siksi, että siellä on erittäin kansainvälinen pankkiympäristö. Siellä toimii tällä hetkellä jo 26 kansainvälistä pankkia, Ferratumin toimitusjohtaja Jorma Jokela kertoo MTV3 Uutisille.

Ferratum halusi Jokelan mukaan pankkitoimiluvan, koska se aikoo laajentaa toimintaansa suurille markkina-alueille Saksaan, Italiaan ja Ranskaan. Näissä maissa luotonantajalla täytyy olla pankin asema.

Jokela uskoo, että pankkiluvan mahdollistama talletustoiminta tarjoaa Ferratumille myös nykyistä paremmat mahdollisuudet edulliseen jälleenrahoitukseen.

Suomessa pankkitoimintaa ei ole tarkoitus aloittaa ainakaan heti.

– Pankkitoiminnalla on lähtökohtaisesti nämä uudet isot maat tavoitteena. Ajan myötä sitten katsotaan muita maita, Jokela sanoo.

Pankkivero ja korkokatto eivät hirvitä

Pankkiala on tällä hetkellä melkoisessa myllerryksessä. Toiminta uhkaavat esimerkiksi kiristyvä valvonta sekä mahdollinen pankkivero. Lisäksi pikavippiyhtiöille suunnitellaan Suomessa korkokattoa, joka voi näivettää koko alan.

Ferratumia pankin perustaminen tällaiseen toimintaympäristöön ei kuitenkaan hirvitä.

– Liiketoimintaan liittyy aina haasteita, ne kuuluvat asiaan. Erilainen regulaatio eli sääntely ja raportointi kasvavat nyt meilläkin merkittävästi, ja kyllä nämä pääomavaatimukset koskevat sitten myös Ferratumia. Täytyy katsoa, että pankilla on mahdollisuudet täyttää nämä vaatimukset, Jokela sanoo.

Johtava neuvonantaja Erkki Kontkanen Finanssivalvonnasta ei ole halukas paljastamaan, mihin Ferratumin pankkitoimilupa Suomessa kaatui. Hän ei kuitenkaan usko, että Maltan kriteerit pankkitoiminnalle olisivat juurikaan höllempiä kuin Suomessa.

– Toimilupamenettelyä on jatkuvasti EU:ssa yhtenäistetty, joten en usko, että sillä on kovin suurta merkitystä, mistä se toimilupa on tullut. Toki voi olla jonkin verran kansallisia eroja siinä, mihin kiinnitetään huomiota.

Kontkanen muistuttaa, että Ferratumia koskee Suomessa joka tapauksessa esimerkiksi kuluttajalainsäädäntö.

– Tällä pankkitoimiluvalla ei ole mitään merkitystä tähän pikavippitoimintaan, koska sitä säätelee Suomen lainsäädäntö ja sitä kaikkien on noudatettava.

Ferratum on tehnyt viime vuosina pikavipeillä kovaa tulosta. Yhtiön liikevoittoprosentti oli viime vuonna 10.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja