Suomalainen maailmanmestari on vaihtanut uuteen päälajiin – myös olympiahopeamitalisti uutuuden äärellä: "Kaikki ovat innoissaan"

Aleksandra Blinnikka jiippaa (myötätuulikäännös) Helsingin Lauttasaarenselällä kohti Jätkäsaarta. Tuuli Petäjä-Sirén kääntää hetkeä myöhemmin perään. Aurinko kurkistaa pilvien lomasta, ja samalla tuulenpuuska pukkaa Blinnikan purjelaudan ilmaan.

Blinnikka purjehtii harjoituksessa uudella iQFoil-laudalla, joka kohoaa vedestä kantosiipialuksen tapaan. Vauhti kiihtyy. Ohitus ei onnistu.

Foilaus on vauhdikasta ja sulavaa, kun lauta nousee vedestä.

– Kivaa. Se menee tosi smoothisti, Blinnikka sanoo rantauduttuaan.

IQFoil on raceboard-luokan kaksinkertaiselle maailmanmestarille jo päälaji. Petäjä-Sirén keskittyy Tokion olympialaisiin asti RS:X-luokkaan, jossa hän saavutti olympiahopeaa Lontoossa 2012, mutta hänkin on purjehtinut kesästä asti foilia.

– Kaikki ovat innoissaan tästä, Petäjä-Sirén vahvistaa.

– Foililauta on opettanut purjehduksellisesti uutta. Se on palkitsevaa, innostavaa ja kiinnostavaa. Hommaan on tullut uutta intoa, ja olen huomannut, miten tärkeää se on.

Foilaus vaatii herkkyyttä

IQFoil pääsee vauhtiin, kun tuulta on yli kolme metriä sekunnissa. Lentoon se innostuu, kun tuulta on noin kuusi metriä sekunnissa. Siinä vauhdissa RS:X täristää aallokossa. Foililauta etenee tasaisemmin.

– Se on kuin taikamatto, Petäjä-Sirén todistaa.

Toisaalta foilaus 95-senttisen tangon nokassa on epävakaampaa kuin vanhan luokan kyyti.

– Lauta rankaisee, jos painat sitä vähänkin väärästä kohdasta, Blinnikka selittää.

– Tässä mielessä luokat tukevat toisiaan. Voi olla, että painonsiirtely on kehittynyt foilaamisen ansiosta huolellisemmaksi myös vanhalla laudalla.

Petäjä-Sirén on samaa mieltä.

– Painonsiirrot ovat hienovaraisempia, vaikkei vauhti parane vanhallakaan laudalla, jos siinä tömistelee norsuna, neljänsiin olympialaisiin keskittyvä Petäjä-Siren vahvistaa.

Perusasiat tehdään molemmilla laudoilla samoin, mutta foili edellyttää nopeampaa voimantuottoa. Vanhaa lautaa pumpataan tyypillisesti parinkymmenen sekunnin jaksoissa. Foilissa pumppaukset ovat lyhyitä ja räjähtäviä.

Uusi luokka kuormittaa voimakkaasti keskivartalon lihaksia.

– Foil ottaa coreen enemmän, joten sitä aluetta pitää vahvistaa, Blinnikka toteaa.

Vauhti paljastuu Italiassa

Suomalaiset saivat uudet laudat alleen kesällä. Samalla he alkoivat Petäjä-Siréniä lukuun ottamatta valmistautua luokan ensimmäisiin MM-kisoihin 19.–24. lokakuuta Gardajärvellä.

– Se oli kanssa ilmoitus. Että lähdetään parin kuukauden valmistautumisella suoraan MM-kisoihin, Blinnikka nauraa.

Kuun vaihteessa tuli tieto, ettei kilpailulla olekaan MM-arvoa koronatilanteen aiheuttamien matkustusrajoitusten takia. Tapahtumasta tuli iQFoil International games.

Kilpailulajit ovat rata, pujottelu ja maraton.

– Sikasiistiä lähteä kilpailemaan uudessa luokassa. Meillä ei vielä ole referenssiä muiden vauhdista, mutta nyt se taso katsotaan, Blinnikka innostuu.

Marraskuun lopulla suomalaiset kamppailevat RS:X-luokan EM-kisoissa Portugalin Vilamourassa. Blinnikka matkustaa sinne suoraan Italiasta. Petäjä-Sirén keskittyy vain EM-kisoihin.

– Käytän matkapäivät niin, että ne palvelevat mahdollisimman hyvin olympiavalmistautumista. Samalla saan enemmän aikaa keskittyä RS:X-luokkaan, Petäjä-Sirén perustelee Gardajärven laistamisen.

Lue myös:

    Uusimmat