Mainos

Suomalainen juo jo selvästi Välimeren asukasta enemmän

Suomalaiset juovat alkoholia nykyään jo selvästi runsaammin kuin italialaiset. Italiassa kulutus on pudonnut jo puoleen huippulukemista, ja muissakin Välimeren maissa väki on vähentänyt erityisesti viinin juontia. Suomessa sen sijaan juodaan entistä ahnaammin.

Eikä tulevaisuus näytä yhtään raittiimmalta. Erikoistutkija Esa Österberg Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta ennustaa kulutuksen jatkavan taas kasvuaan, kunhan lamasta on ensin selvitty.

Pohjoismaissa kulutusta pyrittiin Österbergin mukaan pitkään hillitsemään ankaralla verotuksella ja myös juomien hankkiminen on pyritty tekemään mahdollisimman hankalaksi. Tutkimusten mukaan tällaisen pohjoismaalaisen politiikan pitäisi purra kulutukseen, ja pitkään kulutus pysyikin aisoissa. Sitten kun rajoituksia vähän höllättiin ja verotusta alennettiin, kulutus kääntyi kasvuun. Italiassa kulutusta ei ole juurikaan pyritty hillitsemään sen enempää verotuksella kuin muillakaan rajoituksilla.

Italiassa muutto runsaasti viiniä juovalta maaseudulta kaupunkiin on ollut omiaan vähentämään kulutusta. Suomessa taas raittiiden maalaisten kaupungistuminen on omiaan lisäämään kulutusta. Kun perinteinen viinikansa vaihtaa viinin veteen ruokajuomana, alkoholin kulutus laskee. Suomalaisetkin juovat yhä enemmän vettä, mutta meillä vesi korvaa maidon, joten alkoholitilastoja muutos ei kaunista, muistuttaa Österberg. Toisaalta vaikka viini ei ole meillä yleinen ruokajuomana, kuuluu se kuitenkin yhä useammin myös suomalaiseen ruokapöytään.

Huppeli hyväksyttyä, änkyräkänni pelottavaa

Syitä eri suuntiin kulkeville kulutusluvuille on etsittävä ennen muuta hyvin poikkeavasta alkoholikulttuurista ja juomatavoista.

Suomessa humala on hyväksyttyä ja usein jopa tavoite. Italiassakin humalatilaan joskus lipsahdetaan, mutta siihen ei pyritä. Päinvastoin se koetaan hyvin noloksi, kertoo tohtori Soile Pietikäinen Lontoon yliopistosta. Hän on tutkinut nuorten italialaisten juomatapoja heidän kertomiensa tarinoiden pohjalta.

Pietikäisen keräämissä juomatarinoissa rajusti juovat ovat usein ulkomaalaisia. Omatkin humalalipsahdukset ovat etupäässä sattuneet ulkomailla, ja ne on koettu häpeällisiksi. Italialaiset haluavat tuntea rajansa ja pysyä niissä. "Huppeli" on täysin hyväksyttävää ja toivottuakin. "Tuiske" on se raja, jota ei pidä ylittää. Se, miten paljon voi juoda, riippuu kokonaan omasta sietokyvystä. "Änkyräkänniä" paheksutaan jyrkästi ja se koetaan jopa pelottavaksi.

Italialaisten mielikuvissa alkoholi liittyy hyvin vahvasti aterioihin ja seurusteluun aterioiden yhteydessä. Tutkimusprofessori Salme Ahlströmillä on tästä kuvaava esimerkki. Kun riskikulutuksen tunnistamiseksi tehtiin kyselylomaketta, italialaiset tutkijat katsoivat, ettei siihen tarvita kuin yksi kysymys: "Juotko alkoholijuomia aterioiden välillä?"

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.