Mainos

Sukkulan osien etsintää laajennettu

Columbian osien etsintää on laajennettu. Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan mukaan aluksen tuho saattaa johtua lämpökilpien pettämisestä.

Lauantaina tuhoutuneen Columbia-sukkulan osien etsintää on laajennettu Kaliforniaan. Silminnäkijöiden mukaan Columbiasta irtosi osia jo paljon ennen kuin se räjähti kappaleiksi Texasin yläpuolella.

Tutkijat ovat tähän mennessä löytäneet yli tuhat erilaista sukkulan kappaletta. Näiden joukossa on muun muassa osa sukkulan nokasta.

Nasa: Lämpökilpi saattoi pettää

Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa uskoo, että avaruussukkula Columbian tuho saattoi johtua aluksen lämpökilven pettämisestä. Uusimmat tiedot sukkulan viimeisistä hetkistä tukevat tätä teoriaa.

Columbian lämpötila nousi nopeasti poikkeuksellisen korkealle nimenomaan aluksen vasemmalla puolella, kun taas oikean puolen lämpötila nousi normaalia vauhtia. Samalla aluksen tietokoneet tekivät epätavallisen suuria korjausliikkeitä lentorataan ja yrittivät oikaista alusta oikealle. Nämä seikat viittaavat siihen, että aluksen lämpökilven tiilistä jotkut olivat vaurioituneet tai pudonneet. Nyt tutkitaan myös sitä mahdollisuutta, että lämpökilven tiilet olisivat vahingoittuneet jo aluksen lähdössä. Silloinhan pala irronnutta eristettä iskeytyi Columbian vasempaan siipeen.

Aluksen miehistöllä ei ollut mitään mahdollisuutta havaita mahdollista vahinkoa, sillä siipiä on mahdotonta nähdä aluksen sisältä käsin.

- Meidän on tehtävä enemmän salapoliisin työtä, mutta edistymme tuuma tuumalta, sanoi sukkulaohjelman johtaja Ron Dittenmore.

Asiantuntijoiden mukaan mikään ei toistaiseksi viittaa siihen, että räjähdys sukkulassa olisi aiheuttanut turman.

Rahapulan seurauksista varoitettiin Nasaa jo aikaisemmin

Samalla syyllisten etsintä on alkanut. Nasan rahapula on vain lisääntynyt vuosien mittaan 90-luvun alusta lähtien. Lukuisat asiantuntijat olivat varoitelleet Nasaa siitä, että budjettileikkaukset ovat selkeä turvariski sukkulaohjelmalle.

Kun presidentti George W. Bush astui virkaansa vuonna 2001, kongressin tutkintaelin GAO varoitti hallintoa, että sukkulaohjelman henkilöstövaje on sitä luokkaa, ettei Nasa pysty turvallisesti tukemaan ohjelmaa. GAO varoitti viimeksi viime viikolla, että "henkilöstövajaus keskeisissä viroissa on edelleen ongelma".

Ulkopuolisten asiantuntijoiden muodostama turvallisuuspaneeli raportoi kongressille viime keväänä "pahimmista turvallisuushuolista" viiteentoista vuoteen. Syksyllä Nasan eläkkeelle jäänyt insinööri Don Nelson kirjoitti presidentti Bushille huolistaan sukkulaohjelman turvallisuudessa.

Presidentti oli esittänyt budjettiluonnoksessaan Nasan määrärahojen leikkaamista 800 miljoonalla dollarilla. Nyt Nasan noin 15 miljardin dollarin budjettiin on luvassa 470 miljoonaa dollaria lisärahaa.

(MTV3-STT)

Columbia-sukkulan astronauttien muistotilaisuudessa puhunut presidentti Bush esittää Yhdysvaltain budjettiin lisää rahaa NASA:n avaruusohjelmalle. Rahoituksen pääpaino on kuitenkin miehittämättömissä avaruuslennoissa. (Kymmenen uutiset 04.02.).

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.