Sucker Punch

USA 2011. Ohjaus: Zack Snyder. Käsikirjoitus: Zack Snyder ja Steve Shibuya. Tuotanto: Zack ja Deborah Snyder. Kuvaus: Larry Fong. Leikkaus: William Hoy. Pääosissa: Emily Browning, Jena Malone, Vanessa Hudgens, Jamie Chung, Abbie Cornish, Oscar Isaac, Carla Gugino, Jon Hamm, Scott Glenn. Kesto: 110 min.

Mikä on tytöille suunnatun toimintaelokuvan sanoma vuonna 2011?

Miesten tekemä extreme-räminä Sucker Punch antaa vastauksen: saat olla tyttö ja yrittää pärjätä maailmassa, jos a) olet 40-kiloinen söpöliini, joka pukeutuu korsettiin, b) käytät aseinasi seksiä ja isoja pyssyjä, c) uhraat lopussa itsesi.

On tanssitaidoista ja hyvästä mielikuvituksestakin apua, mikäli elokuvan päähenkilöltä, 20-vuotiaalta Baby Dollilta (Emily Browning) kysytään. Orpo Baby Doll vangitaan ilkeän isäpuolen toimesta kammottavaan (nättien) tyttöjen mielisairaalaan, missä uhrit pannaan tanssimaan rumien hikisten miesten huohottaessa ja lobotomioita jaellaan kuin maksalaatikkoa.

Urhea ja kurvikas blondi päättää taistella vapautensa puolesta ja suostuttelee neljä yhtä sähäkkää kohtalotoveriaan pakosuunnitelmaan. Ideana on hyödyntää äijien ruokottomia himoja: näiden vaipuessa seksuaaliseen transsiin sankarittaret tarttuvat virtuaaliaseisiin. Oppaanaan seikkailuissa neidoilla on tietysti mies, Wise Man (Scott Glenn), joka antaa käteviä neuvoja naiseuden polulle. Mutta niljake johtaja Blue (Oscar Isaac), puolalainen tanssinope Madam Gorski (Carla Gugino) ja pääpahis High Roller (Jon Hamm) ovat kova vastus.

Zack Snyderin (Watchmen) ohjaaman fantasiaelokuvan asetelma on suoraan sadistisesta pornoleffasta, vain itse seksiaktit uupuvat. Paljasta pintaa kyllä esitellään joka kuvassa, kun tyttölapset kamppailevat saalistajia vastaan. Ahdistavin näistä lienee paksu raiskaajakokki.

Fantasiasota kirjavaa vihollisjoukkoa vastaan on erikoisefektien riemujuhlaa. Toimintakohtaukset ovat ultratyylikkäitä ja visuaalisesti persoonallisia. Räjähtävät ilmalaivat, päälle vyöryvät terrakottasoturit ja muut ihmeet hengästyttävät jopa digiteknologian kyllästämän nykykatsojan.

Elokuva tulvii viittauksia ja lainoja. Ilmeisimmin teos on velkaa sellaisille klassikoille kuin Heavenly Creatures (1994), Moulin Rouge! (2001) ja Kill Bill (2003), jotka kaikki yhdistelevät fantasiaa, musiikkia ja toimintaa. Viimeksi mainittu tulee väistämättä mieleen, kun viisas munkki lahjoittaa Baby Dollille erikoismiekan.

Kungfu-taidoilla ryyditettyjen tipujen osissa nähdään nimekkäitä nuoria tähtiä, kuten sisaruksia esittävät Jena Malone (Erämaan armoille) ja Abbie Cornish (Yön kirkas tähti). He kaikki näyttävät hyvältä ja näyttelevätkin minkä kerkiävät, etenkin sukkanauhoitettuja sääriään.

Korean ulkokuorensa alla Sucker Punch on epäilyttävää tavaraa. Rockvideomaisuudellaan ja ”voimaannuttavalla” tarinallaan se kosiskelee yleisökseen teini-ikäisiä tyttöjä – ja saavuttanee myös hikisten miesten suosion.

Teksti: Tuuve Aro

Lue myös:

    Uusimmat