STTK: Työtaistelu vielä vältettävissä

Hoitoalan kiistan osapuolten kaikki henkinen pääoma pitää nyt keskittää siihen, että etsitään keinoa, jolla tästä uhasta päästään irti, STTK:n pääsihteeri painottaa.

Toimihenkilökeskusjärjestö STTK uskoo, että hoitoalan sopimuskiistassa on mahdollista päästä sopuun ennen työtaistelun alkamista.

MTV3:n Huomenta Suomessa vieraillut STTK:n pääsihteeri Leila Kostiainen korostaa, että ennen työtaistelun alkua 19. marraskuuta, on monta mahdollisuutta päästä sopuun.

- Meillähän on tiettyjä päivämääriä olemassa, johon mennessä voidaan hakea ratkaisua.Tällä viikolla lähtevät irtissanoutumiset, jos ei ole syntynyt ratkaisua. Ensi viikolla alkaa hakukielto ja saarto, jos ei ole syntynyt ratkaisua, Kostiainen listaa.

Kostiainen selittää Tehyn vaatimuksia vuosien korotuspaineilla.

- Kuntasektorilla on sopimus, joka on kohtuullisen hyvätasoinen, mutta Tehyn sisällä on ollut jo vuosikausia paineita palkkatasaon nostamiseksi. Kun Tehyn jäsenet parilla edellisellä sopimuskierroksella on taivultetu ja painostettu hyväksymään sopimukset, niin tässä tilanteessa malja vain vuoti yli, Kostiainen arvioi.

Kostiainen korostaa, ettei keskusjärjestöllä ole roolia neuvotteluissa.

- Tehy neuvottelee itse omat sopimuksensa, niinkuin jokainen liitto. Keskusjärjestö on taustalla ja valmiina auttamaan jos on tarvetta.

Keskustelua irtisanoutumislistan juridisesta pätevyydestä Kostiainen pitää kokonaisuuden kannalta täysin merkityksettömänä yksityiskohtana.

- Juristeille on varmaan mielenkiintoista pohtia asiaa. Tärkein asia on tässä tilanteessa on mielestäni se, että Tehy on uhannut melkein 13 000 hoitohenkilön irtisanoutumisella. Kaikki henkinen pääoma sekä Tehyn että työnantajan puolella pitää nyt keskittää siihen, että etsitään keinoa jolla tästä uhasta päästään irti, Kostiainen painottaa.

Oikeusoppinut: Nimilista ei riitä irtisanoutumisiin

Lakipykälä

Tehyn kokoama hoitajien nimilista ei riitä irtisanoutumisten hyväksymiseksi, sanoo Helsingin Sanomien haastattelema työoikeuden professori Seppo Koskinen Lapin yliopistosta.

Ainakin Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri ja Helsingin kaupunki aikovat vaatia, että jokainen jättää henkilökohtaisen irtisanoutumisilmoituksen esimiehelleen.

Kaikkiaan 12 800 tehyläistä on allekirjoittanut sitoumuksen irtisanoutua töistään, elleivät Tehyn vaatimat palkankorotukset toteudu. Tehy toimittaa irtisanoutumislistat paikallisille työnantajille tällä viikolla.

Hallitus pohtii Tehyn joukkoirtisanoutumisten uhan aiheuttamaa tilannetta tänään lisäbudjettikäsittelyn yhteydessä. Hallitukselle esitetään sosiaali- ja terveysministeriössä laadittu raportti potilasturvallisuuden varmistamisesta.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat