STT:n dopingjutussa on nostettu syyte törkeästä petoksesta entistä kilpahiihtäjää Jari Räsästä sekä entisiä maastohiihdon eri valmennus- ja/tai johtotehtävissä toimineita Antti Leppävuorta, Pekka Vähäsöyrinkiä ja Jari Piiraista vastaan.
Pekka Vähäsöyrinki työskenteli Suomen Hiihtoliiton päävalmentajana ja maastohiihdon lajipäällikkönä kolmessa eri jaksossa 1980-luvun lopulla ja 1990-luvulla. Hän toimi päävalmentajana 1985-89. MM-Lahdessa 1989 suomalaiset rohmusivat hänen valmennuksessaan peräti 11 hiihtomitalia. Vähäsöyrinki erosi päävalmentajan paikalta oma-aloitteisesti pian menestyskisojen jälkeen ja siirtyi Hiihtoliiton kehityspäälliköksi. 1992-95 hän toimi jälleen päävalmentajana ja 1997-98 lajipäällikkönä. 1995-1997 hän valmensi Japanin edustushiihtäjiä. 1998 hänet valittiin Vuokatin urheiluopiston rehtoriksi.
Vähäsöyrinki oli osallisena dopingoikeudenkäynnissä, kun STT väitti 21.1.1998 jonkun Hiihtoliiton johtavan henkilön olleen kiinnostunut mahdollisuudesta hankkia kasvuhormonia. Vähäsöyrinki tosin toimi dopinguutisen tapahtuma-aikana Japanin maastohiihtäjien päävalmentajana. Käräjäoikeus määräsi 15.07.1999 STT:n maksamaan dopingoikeudenkäynnissä Vähäsöyringille 100 000 markkaa korvauksia, mutta hovioikeus kumosi korvaukset 31.10.2000. STT myönsi samalla uutisensa virheelliseksi.
Vuonna 2004 Vähäsöyrinkiä epäiltiin petosrikoksesta, mutta syytettä ei nostettu. Hän vaati oikeudessa isoja kärsimyskorvauksia STT:n uutisista, joissa väitettiin suomalaishiihtäjän käyttäneen kasvuhormonia. Hänen epäiltiin salanneen oikeudessa sen, että hän tiesi suomalaisten hiihtäjien käyttäneen hormoneja. Tutkinnassa ei kertynyt riittävän yksilöityä näyttöä siitä, että Vähäsöyrinki olisi tiennyt hormoneista.
Valtionsyyttäjä piti 20.11.2003 selvitettynä, että Vähäsöyrinki oli kiinnostunut ns. farmakologisesta ohjelmasta. Sitä ei kuitenkaan pystytty todistamaan, että Vähäsöyrinki olisi neuvotellut ohjelman suoranaisesta toteuttamisesta tai ollut mukana toteuttamassa ohjelmaa. Tutkinnassa jäi epäselväksi, mikä oli farmakologisen ohjelman todellinen luonne tai toteutettiinko sitä edes käytännössä. Suomalais-venäläisen ohjelman on epäilty ainakin osin perustuneen kiellettyihin dopingaineisiin.
Hiihtoliitto, Vuokatin urheiluopisto ja venäläiset asiantuntijat aloittivat 90-luvulla yhteisen immunologisen projektin, joka tähtäsi urheilijoiden sairauksien vastustuskyvyn kohottamiseen. Termi farmakologinen ohjelma tuli esiin suomalaisten ja venäläisten tulkkina toimineelta mieheltä takavarikoiduissa muistiinpanoissa. Niissä on vuosilta 1994-97 useita merkintöjä, jotka valtionsyyttäjä Pekka Koposen mukaan ilmeisesti tarkoittavat epo- ja kasvuhormoneja, testosteronia ja epitestosteronia.
Muistinpanoissa esiintyvät usein nimet Vesa ja Pekka, jotka tulkin mukaan tarkoittavat Vuokatin urheiluopiston silloista rehtoria Vesa-Pekka Sarparantaa ja nykyistä rehtoria Pekka Vähäsöyrinkiä. Ainakin kerran epo- ja kasvuhormonin yhteydessä mainitaan "suomalaiset hiihtäjät".
Koponen toteaa muistiinpanoista, että ne ovat ilmeisesti aidot. Merkinnät ovat kuitenkin niukkoja ja typistettyjä, joten virhetulkintojen vaara on suuri.
Tulkki itse kytkeytyy dopingiin siten, että häneltä takavarikoitiin tullin tarkastuksessa 15 ampullia kasvuhormonia syyskuussa 1996. Tulkki on keskusrikospoliisin kuulusteluissa väittänyt, että hän tarkoitti hormonit Sarparannalle, joskaan ei ollut varma olisivatko ne liittyneet farmakologiseen ohjelmaan. Lisäksi tulkki on toimittanut Sarparannalle perille asti ainakin kerran ampulleja, jotka ilmeisesti sisälsivät epoa.
Kuulusteluissa Sarparanta on todennut saamistaan ampulleista, että hän ei niitä tilannut ja että hän hävitti ne. Hän myönsi nähneensä farmakologisen ohjelman, mutta ei usko sitä käytetyn Suomessa. Häntä ei ole epäilty asiassa mistään rikoksesta. Rikoksesta epäillyt Vähäsöyrinki, Kari-Pekka Kyrö ja Antti Leppävuori sen sijaan kiistivät kuulusteluissa tienneensä ohjelmasta mitään. Asiassa tehtiin syyttämättäjättämispäätös 2003.
Hiihtoliitto kiistää ohjelman yhteydet dopingiin.
Vuonna 2008 Kari-Pekka Kyrö on asiasta toista mieltä.
– Farmakologisen ohjelman pääelementti oli lääkeaine eli doping, Kyrö sanoi Karjalaisen haastattelussa 27.6.2008.
Kyrön Karjalainen-lehdelle kertoman mukaan ohjelmassa oli mukana julkista rahaa ja Vuokatin leirillä venäläisiä konsultteja, joiden kanssa Vähäsöyrinki ja Jari Piirainen pitivät salaisia palavereita. Kyrö oli kertomansa mukaan naisten valmentajana sivussa näistä palavereista.
Nelosen uutiset väitti vuonna 2008, että Vähäsöyrinki olisi aikoinaan tiedustellut naishiihtäjiltä valmiutta dopingin käyttöön. Kyse oli vain leivinjauheesta 90-luvun alussa, väitti Hiihtoliitto opetusministeriölle jättämässään selvityksessä.
Kari-Pekka Kyrö kertoi vuonna 2008, että Vähäsöyrinki toi hänen kotiinsa vuoden 1998 alussa kymmenen ampullia venäläistä epo-jäljitelmää ja kymmenen ampullia kasvuhormonia.
(MTV3)