Mainos

STT-dopingjutun syytetty numero 2: Antti Leppävuori

ANtti Leppävuori Lahden dopingskandaalissa. Lehtikuva: Matti Bjökman, 2001

STT:n dopingjutussa on nostettu syyte törkeästä petoksesta entistä kilpahiihtäjää Jari Räsästä sekä entisiä maastohiihdon eri valmennus- ja/tai johtotehtävissä toimineita Antti Leppävuorta, Pekka Vähäsöyrinkiä ja Jari Piiraista vastaan.

Antti Leppävuori toimi hiihdon päävalmentajana 1995-1998. Suomen Hiihtoliiton lajijohtajana hän toimi vuodet 1998-2001. Lajijohtajana Leppävuori vastasi kertomansa mukaan lähinnä rahoituksesta koskevista asioista. Hänet erotettiin tehtävästään Lahden MM-kisojen dopingkäryjen takia 9.3.2001.

- Lajijohtajana minun olisi pitänyt tietää, mitä valmennuksessa tapahtuu. Aikani ei vain millään riittänyt kaikkeen. Dopingskandaali paljasti, kuinka huonosti organisaatiomme toimi. Siinä oli valtavia aukkoja, Leppävuori sanoi Helsingin Sanomissa 5.4.2001.

Leppävuori vastasi 2.3.2001 kysymykseen, käytettiinkö menneinä vuosina esimerkiksi epoaa tai kasvuhormoneja, että ei käytetty.

Leppävuori oli osallisena jo STT:n dopingoikeudenkäynnissä, sillä hän toimi maastohiihdon päävalmentajana aikana, jolloin STT väitti jonkun Hiihtoliiton johtavan henkilön olleen kiinnostunut mahdollisuudesta hankkia kasvuhormonia. Käräjäoikeus määräsi 15.07.1999 STT:n maksamaan korvauksia Leppävuorelle 100 000 markan edestä, mutta hovioikeus kumosi tuomion 31.10.2000. STT myönsi samalla uutisensa virheelliseksi.

Vuonna 2003 Leppävuorta epäiltiin petosrikoksesta STT:lle oikeudessa esitettyihin vahingonkorvausvaatimuksiin, mutta hän ei saanut syytettä. Hänen epäiltiin salanneen oikeudessa sen, että hän tiesi suomalaisten hiihtäjien käyttäneen hormoneja. Tutkinnassa ei kertynyt riittävän yksilöityä näyttöä siitä, että Leppävuori olisi tiennyt hormoneista.

Leppävuori myönsi 24.06.2008 Ylelle, että Hiihtoliitto hankki Hemohesia ennen vuoden 2001 Lahden MM-kisoja.

- Hankinnoista päätti operatiivinen johto eli päävalmentaja yhdessä lääkäreiden kanssa, Leppävuori sanoi.

- Hemohes tuli kielletyksi juuri kisojen alla eikä sitä muistaakseni ollut ADT:n kiellettyjen aineiden listalla siinä vaiheessa, Leppävuori jatkoi.

Leppävuori myönsi lokakuussa 2008 olleensa mukana ns. saunasopimuksessa, jolla Jari Isometsä yritettiin ostaa miljoonalla markalla hiljaiseksi MM-Lahden 2001 dopingkärynsä taustoista. Sopimus annettiin Isometsälle Leppävuoren toimesta ennen Lahdessa vuonna 2001 pidettyä Isometsän dopingkäryä koskevaa lehdistötilaisuutta. Leppävuori kertoi, että hän ja Kari-Pekka Kyrö allekirjoittivat ko. sopimuksen ilman mitään valtuuksia.

- Muistikuvani siitä sopimuksesta on, että se oli yksityisluontoinen. Ei siitä informoitu sen kummemmin liittoon ylemmäs, Leppävuori kertoi MTV3:lle.

(MTV3)

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja