Stora Enso aloittaa muutosneuvottelut mahdollisista lomautuksista – neuvottelujen piirissä noin 1 300 ihmistä

Metsäyhtiö Stora Ensolta miljardi-investointi Ouluun 2:04
Metsäyhtiö Stora Ensolta miljardi-investointi Ouluun

Metsäyhtiö Stora Enso aloittaa muutosneuvottelut mahdollisista lomautuksista.

Neuvottelujen piirissä on yhteensä noin 1 300 ihmistä Stora Enson pakkausmateriaalidivisioonan neljällä tehdaspaikkakunnalla Oulussa, Varkaudessa, Heinolassa ja Anjalankoskella.

Neuvotteluiden piirissä on näiden tehdaspaikkakuntien koko henkilöstö. Mahdolliset lomautukset kestäisivät enintään 90 päivää, ja ne voitaisiin toteuttaa useissa erissä.

Stora Enson viestintäjohtaja Satu Härkönen sanoo, että muutosneuvotteluilla valmistaudutaan vastaamaan markkinan epävarmuudesta johtuvaan kysynnän vaihteluun.

Muutosneuvottelut alkavat ensi viikolla, ja niiden arvioidaan kestävän kaksi viikkoa. Työntekijöille on jo lähetetty kutsut neuvotteluihin.

Muutosneuvotteluista kertoi aiemmin Kaleva.

Luonnehti syksyllä kysyntää vakaaksi

Stora Enson toimitusjohtaja Annica Bresky ennakoi makrotalouden kehityksen vaikutuksia yhtiölle lokakuussa julkaistussa heinä-syyskuun osavuosikatsauksessa.

– Näkyvissä ovat ensimmäiset merkit mahdollisesta makrotalouden hidastumisesta, jonka vaikutukset voivat ennen pitkää ulottua myös Stora Enson liiketoimintaan. Luotan kuitenkin kykyymme ennakoida ja sopeutua, Bresky sanoi.

Stora Enso ennakoi lokakuussa, että pakkausmateriaalidivisioonan kannattavuus heikentyisi vuoden 2022 loppuneljänneksellä energian kallistumisen ja tehtaiden kunnossapitoseisokkien vuoksi. Toisaalta yhtiö luonnehti tuolloin, että kuluttajapakkauskartongin kysyntä on vakaata ja tilauskanta vahva.

Lisätietoa Stora Enson näkymistä saadaan 31. tammikuuta, kun yhtiö julkistaa loka–joulukuun tuloslukunsa.

Oulun tehtaalla meneillään miljardi-investointi

Stora Enso kertoi lokakuussa muuntavansa Oulun tehtaallaan myös toisen suljetun paperikoneen kartonkikoneeksi. Investoinnin arvo on noin miljardi euroa. Tuotannon muunnetulla koneella arvioidaan käynnistyvän vuonna 2025.

Viime viikolla yhtiö ilmoitti saaneensa päätökseen hollantilaisen aaltopahvipakkausten valmistajan De Jong Packaging Groupin yritysoston.

Lisäksi Stora Enso sanoi joulukuussa, että se aikoo myydä kartonkitehtaansa Kiinan Beihaissa. Myyntiin sisältyisivät myös raaka-ainetta tehtaalle toimittavat metsätoiminnot.

Lue myös:

    Uusimmat