Mainos

Standardi pitää numerot ja lyhenteet ymmärrettävinä

Numeroiden ja merkkien kirjoitustavat uusitussa standardissa Suomalaiset eivät joudu enää ihmettelemään euron lyhennettä, sähköpostiosoitteen tai puhelinnumeron oikeaa kirjoitustapaa eivätkä kaupparekisterinumeron lyhennettä.

Standardisoimisliitto on uusinut yhden kysytyimmistä standardeistaan. Standardi SFS 4175 antaa ohjeita suomen yleiskielen numeroiden ja muiden merkkien kirjoittamiseen. Matkapuhelimen omistajat kirjoittakoot suuntanumeron omaksi ryhmäkseen ja erottakoot sen välilyönnillä muista numeroista: 049 123 456. Sähköpostiosoite ilmoitetaan muodossa sfs@sfs.fi. Euron lyhenne on e. Sen rinnalla voidaan käyttää euron kansainvälistä merkkiä.

Uusissa ohjelmissa se on näppäinyhdistelmän AltGr e takana. Kaupparekisterinumeron lyhennettä krnro tarvitaan syyskuun alusta lähtien aika usein. Sen on oltava kaikissa osakeyhtiöiden kirjelomakkeissa sekä asiakirjoissa, jotka synnyttävät oikeudellisen sopimuksen kahden tai useamman osapuolen kesken.

Standardit ovat syntyneet ryhmätyönä. Standardisointikomitean työryhmään on kuulunut edustaja Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksesta, Tietotekniikan kehittämiskeskuksesta, Telehallintokeskuksesta, Sonerasta, Helsingin Puhelinyhdistyksestä, Helsingin kaupungilta sekä Editasta. Toimistotekniikasta on jo yli 20 SFS-standardia. Ne käsittelevät muun muassa asiakirjan asettelua, oikolukumerkintöjä, lomakkeen perusrakennetta, kirjekuoria ja ulkomaankaupan asiakirjojen perusrakennetta. Uusittua stadardia saa paperille painettuna sekä pdf-muotoisena diskettinä. SFS 4175 standardi ilmestyi alun perin 1978.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.