Mainos

St1 ja Fortum rakentavat geotermisen lämpövoimalan

Energiayhtiöt St1 ja Fortum aloittavat yhteistyön Suomen ensimmäisen geotermisellä energialla toimivan koelaitoksen rakentamiseksi Espooseen. Laitos on tarkoitettu lämmöntuotantoon.  

– Geoterminen lämpö on äärimmäisen kiinnostava vaihtoehto päästöttömään lämmöntuotantoon, kertoo St1:n hallituksen puheenjohtaja Mika Anttonen tiedotteessa.  

St1:n laitos hyödyntää maalämpöä, jota saadaan poraamalla kaksi reikää kilometrien syvyyteen. Vettä syötetään toisesta reiästä sisään. Vesi nousee kuumentuneena ylös toisesta reiästä, minkä jälkeen se syötetään lämmönvaihtimen kautta kaukolämpöverkkoon.  

Fortum ostaa laitoksen tuottaman energia St1:ltä. Fortumin mukaan vesi on niin kuumaa, että sitä voidaan käyttää suoraan kaukolämpöön ilman lämpöpumppuja.  

– Tavoitteenamme on vähentää kaukolämmön aiheuttamia päästöjä. Geoterminen lämpö on päästötöntä energiaa, jota ei ole Suomessa vielä hyödynnetty tässä mittakaavassa, sanoo johtaja Jouni Haikarainen Fortumista.  

Fortum arvioi, että pystyy kattamaan jopa 10 prosenttia Espoon kaukolämmöstä koelaitoksen avulla. Geotermisen lämpölaitoksen arvioidaan tuottavan lämpöä jopa 40 megawatin teholla.  
Laitoksen on määrä valmistua vuonna 2016

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.