Mainos

Sosiaalimenot pienenivät edelleen

Suomen sosiaalimenojen osuus bruttokansantuotteesta väheni edelleen vuonna 1996. Ne olivat kuitenkin edelleen EU-maista Ruotsin jälkeen toiseksi korkeimmat. Asukasta kohti laskettuna Suomen sosiaalimenot olivat lähes EU-maiden keskitasoa.

Erityisesti Suomessa väheni lapsiperheiden ja asumisen tuki. Lapsiperheiden tukemiseen käytettiin vuonna 1996 noin 860 miljoonaa markkaa vähemmän kuin edellisenä vuonna. Samalla toimeentulotukimenot kasvoivat 400 miljoonalla. Erilaiset vanhuuteen kohdistuvat menot kasvoivat 3,2 miljardilla markalla.

Sosiaalimenojen osuus bruttokansantuotteesta oli vuonna 1996 enää 32,3 prosenttia, kun se vielä vuonna 1993 oli 35,4 prosenttia. Myös valtion rahoittama osuus sosiaalimenoista supistui edelleen, vaikka se markkamääräisesti kasvoikin 700 miljoonalla markalla. Työnantajien maksuosuus sitä vastoin kasvoi 6,3 miljardilla markalla työllisten määrä kasvaessa.

Suomen sosiaalimenotilasto noudattaa nyt uutta EU:n mukaista luokitusta. Suurin menokohde oli vanhuus, johon hupeni 29 prosenttia sosiaalimenoista. Sairaus ja terveysmenot veivät 21 prosenttia sosiaalimenoista.

EU-maiden korkeimmat sosiaalimenot ovat Ruotsissa, missä ne vievät 35-36 prosenttia bruttokansantuotteesta. Suomen jälkeen seuraavalla sijalla on Tanska 31-32 prosenttiosuudella. Pienimmät meno-osuudet ovat Irlannissa, Portugalissa ja Kreikassa, missä sosiaalimenoihin käytetään vain 20-21 prosenttia bruttokansantuotteesta.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.