Mainos

Sopua Israelin ja Hamasin välille haetaan kansainvälisin voimin

Yritykset saada aikaan tulitauko Israelin ja äärijärjestö Hamasin välillä ovat jatkuneet läpi päivän. Samaan aikaan Israelin ilmaiskut Gazan alueelle kiihtyivät.

Egyptiläisten turvallisuuslähteiden mukaan Israelin edustaja saapui sunnuntaina Kairoon ottaakseen osaa tulitaukoneuvotteluihin. Hamas vaatii tulitauon takaajaksi Yhdysvaltoja, joka on Israelin suurin tukija.

YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon saapuu Kairoon huomenna keskustellakseen Egyptin presidentin Mohamed Mursin kanssa Gazan tilanteesta.

Egyptin johtamista neuvotteluista huolimatta Israel on edelleen uhannut aloittaa maahyökkäyksen Gazaan.

Vaikka useat länsimaat tukevat Israelin oikeutta puolustautua, maahyökkäystä ei pidetä toivottavana vaihtoehtona. Tänään Thaimaassa vieraillut Yhdysvaltojen presidentti Barack Obama sanoi lehdistötilaisuudessa, että maahyökkäyksen välttäminen olisi suotavaa.

Britannian ulkoministeri William Hague puolestaan totesi, ettei maahyökkäys tekisi hyvää Israelin imagolle.

– Israel tulisi todennäköisesti menettämään kansainvälistä kannatusta ja sympatiaa, jos se aloittaisi maahyökkäyksen Gazaan, Hague sanoi.

Yhteenoton verisin päivä

Kulunut päivä oli keskiviikosta saakka jatkuneen konfliktin verisin päivä. Asuinrakennukseen osunut Israelin armeijan isku surmasi 11 ihmistä, joista suurin osa oli naisia ja lapsia.

Israelin ilmaiskuissa on kuollut yhteenoton aikana noin 60 ihmistä ja satoja on haavoittunut. Palestiinalaislähteiden mukaan kuolleista noin puolet on siviilejä, joista useat lapsia. Hamas on vannonut kostavansa siviilien kuolemat.

Israel iski myös kahteen tiedotusvälineiden käytössä olleeseen rakennukseen, ja ainakin kahdeksan journalistia haavoittui. Rakennuksissa sijaitsivat muun muassa brittiläisen Sky Newsin, saksalaisen ARD:n ja venäläisen RT:n sekä useiden arabitelevisiokanavien toimitilat. Israelin armeija perusteli iskua sillä, että rakennuksessa sijaitsi Hamasin komentokeskus ja toimittajia käytettiin ihmiskilpinä.

Hamas on ampunut keskiviikosta lähtien noin 500 rakettia Israeliin. Iskuissa on kuollut kolme siviiliä ja joitakin kymmeniä on loukkaantunut.

(MTV3 - STT - AFP- Reuters)

Katso Kari Lumikeron juttu (Kymmenen uutiset 18.11.2012)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.