Soneran nettikirja-juttu: Osa todisteista saastuneita

Internetissä ilmestyneessä kirjassa Soneran entisen toimitusjohtajan Kaj-Erik Relanderin väitetään syyllistyneen taloudellisiin väärinkäytöksiin. Kirjaoikeudenkäynti alkoi käräjillä ilman avaintodisteita, jotka on määrätty käyttökieltoon.

Oikeudenkäynti Sonera-kirjailijaksi epäiltyä Timo-Pekka Siléniä vastaan on alkanut tänään Helsingin käräjäoikeudessa.

Syyttäjä ei luovu syytteistä Soneraa koskevassa nettikirja-jutussa, vaikka keskeiset todisteet jutussa ovat käyttökiellossa. Helsingin käräjäoikeus määräsi jo puolitoista vuotta sitten että kirjeitä, jotka syyttäjän mukaan osoittavat konsultti Timo-Pekka Siléninnettikirjan kirjoittajaksi, ei saa käyttää todisteina. Näitä "saastuneita" kirjeitä ei nimetty todisteiksi, kun nettikirjaa koskeva kunnianloukkausjuttu alkoi Helsingin käräjäoikeudessa.

Sonera-kirja julkaistiin netissä viisi vuotta sitten kesällä ja se herätti väitteillään kohua. Myöhemmin Art House julkaisi siistityn version kirjana. Painettua versiota ei oikeudenkäynti koske.

Syyttäjä vaatii kirjoittajaksi uskomalleen konsultti Timo-Pekka Silénille ehdollista vankeutta törkeästä kunnianloukkauksesta. Jutun asianomistaja Kaj-Erik Relander haluaa 50 000 euroa henkisestä kärsimyksestä. Syytetty kiistää syytteen.

Syyttäjä Heikki Poukan mukaan nettikirjassa on ainakin 11 loukkaavaa väitettä, muun muassa se, että Relanderin valheellisesti väitettiin siirtäneen 100 miljoonaa markkaa Soneran rahoja omalle tililleen.

Erikoiset kirjeet

Silénin nimi tuli poliisin tietoon erikoisen tapahtumaketjun kautta. Poliisi yritti pakottaa Art Housen johtajaa Heikki Haavikkoa paljastamaan kirjoittaja. Käräjäoikeus ja hovioikeus määräsivät Haavikon puhumaan, mutta KKO kumosi tämän käskyn.

Korkein oikeus katsoi, että Haavikolla on lähdesuoja. Tämän prosessin yhteydessä Haavikko kuitenkin antoi KKO:lle asiakirjoja, joista ilmeisesti välillisesti selviää, että kirjottaja olisi ollut Soneralle työskennellyt ja yrityksen kanssa riitaantunut konsultti Timo-Pekka Silen.

Näitä kirjeitä poliisi käytti tutkinnassa, mutta Helsingin käräjäoikeus määräsi että poliisi oli käyttänyt niitä tutkinnassa lainvastaisesti. Hovi ja KKO eivät muuttaneet tulkintaa.

Keskeiset todisteet ovat nyt hyödyntämiskiellossa. Kirjeet ovat siis olemassa, mutta niiden tietoa ei jutussa käytetä.

Syyttäjä Heikki Poukka katsoo, että edellytykset syytteiden ajamiselle ovat yhä olemassa. Syyttäjän mukaan Silenillä oli aihetta olla katkera, koska hänen konsulttisopimuksensa katkaistiin. Silen oli yrittänyt periä kolmen miljoonan markan laskua ja oli uhkaillut kielteisellä julkisuudella. Ensimmäinen versio nettikirjasta ilmestyi pari viikkoa sen jälkeen kun Silen oli hävinnyt laskuriidan välimiesoikeudessa.

- Silenillä oli tahtotila. ei voi olla muuta päätoimitahoa kuin Silen, syyttäjä sanoi.

Asianomistaja Relanderia edustava Jussi Savonen korosti sitä, että Silenin välit Relanderiin olivat heikot. Asianajaja Savosen mukaan Silenin omat puheet todistavat Silenin kirjoittajaksi.

- Hän on maininnut mm. kavallusasian eri yhteyksissä.

Puolustus: Järkevä epäily jää

Puolustuksen mukaan syytekynnys näyttää ylittyneen lievällä todennäköisyydellä.

- Tässä varmasti jää järkevä epäily, asianajaja Aarno Arvela sanoi.

- Ei Silenin työtehtävässä saanut tuollaisia tietoja.

- Väitteet Silenin tyytymättömyydestä Soneraan eivät pidä paikkaansa, koska hän teki myöhemmin töitä Soneralle, Arvela sanoi.

Puolustus on teettänyt myös tekstivertailun Silenin omasta tekstistä ja Sonera-kirjasta, eikä niissä vertailun mukaan ole yhteisiä ominaisuuksia.

Silén myöntää vain kirjan kommentoinnin

Silén myöntää vain kommentoineensa kirjaa. Hän katsoo olleensa kirja-asiassa Relanderin hyväntekijä. Silén kertoi käskeneensä kustantajaa ottamaan kirjasta pois väitteet muun muassa taloudellisista väärinkäytöksistä.

Silén myöntää kommentoineensa nettikirjasta myöhemmin tehtyä painettua versiota. Nettikirjan kanssa konsultilla ei hänen omien sanojensa mukaan ole mitään tekemistä.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat