Mainos

Sonera koekäyttää umts-verkkoa

Sonera on ottanut käyttöön kolmannen sukupolven umts-matkapuhelinverkkonsa Suomen neljässä suurimmassa kaupungissa. Verkko on kuitenkin toistaiseksi vain Soneran omassa testikäytössä, sillä kolmannen sukupolven matkapuhelimia ei ole vielä myytävänä.

Johtaja Jyrki Karasvirran mukaan Sonera avaa verkon yleisölle sitten kun puhelimia on saatavissa. Matkapuhelinvalmistajat arvioivat, että ensimmäiset umts-puhelimet tulevat kauppoihin tämän vuoden lopulla. Puhelimien ilmestymisestä kuluu vielä vuosi tai puolitoista ennen kuin umts-käyttäjiä on merkittävässä määrin, Karasvirta arvioi. Viive johtuu siitä, että matkapuhelimien käyttäjien ennakoidaan vaihtavan puhelimensa kolmanteen sukupolveen normaalin vaihtorytmin mukaisesti.

Soneran mukaan Suomen umts-markkinat käynnistyvät näin ollen laajemmassa mittakaavassa vasta vuosina 2004 ja 2005. Verkko rakennetaan valmiiksi vuoteen 2009 mennessä, ja Sonera käyttää siihen rahaa noin 500 miljoonaa euroa (2,97 miljardia markkaa).

Lupaehdot täytetty

Umts-verkon ottaminen käyttöön jo ennen puhelimien tuloa markkinoille johtuu Karasvirran mukaan lupaehdoista, jotka Sonera on nyt täyttänyt. Vuoden vaihteessa käyttöön otettu verkko toimii pääkaupunkiseudulla, Tampereella, Turussa ja Oulussa. Laajentuminen tapahtuu kaupallisen kysynnän perusteella. Lopullisessakaan laajuudessa umts-verkosta ei tule niin kattavaa kuin nykyisestä toisen sukupolven gsm-verkosta.

Karasvirta kertoi, että tukiasemien rakentaminen syrjäseuduille on mahdotonta. Umts-tukiasemia pitää rakentaa viiden kilometrin välein, kun gsm-tukiasemille riittää kymmenen kilometrin tiheys. Karasvirran mukaan nykyisten gsm-tekniikkaan perustuvien gprs-puhelimien nopeus on riittävä useimpien palveluiden käyttöön. Umts-tekniikan tarkoitus on mahdollistaa mm. liikkuvan kuvan välittäminen matkapuhelimiin.

Espanjassa kokonaan jäissä


Soneran verkko on ensimmäinen usean kaupungin kattava umts-verkko Euroopassa. Mansaarella Britanniassa ja Monacossa otettiin jo viime vuoden puolella koekäyttöön pienet umts-verkot. Japanissa ensimmäinen umts-verkko tuli kaupalliseen käyttöön lokakuussa. Soneralla on myös umts-osakkuuksia Espanjassa, Italiassa ja Saksassa.

Karasvirran mukaan ulkomailla verkkoja ei ole vielä otettu käyttöön, ja Espanjassa verkon rakentaminen on kokonaan jäissä. Espanjan ja Italian verkkotoimittajiakaan ei ole vielä valittu. Suomen verkon ovat Soneralle toimittaneet Ericsson ja Nokia.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.