Some-käyttäjä: Ole tarkkana kenelle avaat osoitekirjasi

Oletko saanut sähköpostilla tutultasi kutsun liittyä Twitteriin tai johonkin muuhun sosiaalisen median palveluun?

Jos olet, se kertoo siitä että tuttusi on antanut kyseiselle palvelulle luvan lähettää postia nimissään. Kaikki vastaanottajat eivät näistä posteista pidä. Palveluntarjoajat eivät pommita loputtomasti, vaan lopettavat, jos kohde ei reagoi esimerkiksi kolmeen kutsuun.

Jos liityt palveluun, se kysyy sinulta, saako se lähettää postia osoitekirjassasi oleville henkilöille. Tässä kohtaa kannattaa miettiä, haluatko tuttujesi saavan näitä viestejä.

Esimerkiksi Twitter tunnistaa joukon yleisiä sähköpostipalveluita, kuten Hotmail, Gmail ja Yahoo. Twitterin sivulla on noiden postipalveluiden omat kirjautumisikkunat. Jokainen sähköposti kysyy, sallitko osoitekirjan tietojen antamisen Twitterille. Lisäksi Twitterissä käyttäjän voi löytää sähköpostiosoitteen avulla vain, jos hän on antanut siihen erikseen luvan.

Tietokoneen ääressä nettiselaimella toimittaessa käyttäjällä ei ole suurta riskiä antaa vahingossa osoitekirjansa toisen käyttöön, kunhan lukee ohjeet huolellisesti. Jos teksti on englanniksi, käyttäjä saattaa usein antaa luvan ymmärtämättä mistä on kyse.

Varuillaan puhelimen kanssa

Älypuhelinten kohdalla tilanne on toinen.

Tietotekniikka-asiantuntija Petteri Järvinen kehottaa olemaan olemaan varovainen, ettei epähuomiossa anna osoitekirjaansa palveluntarjoajien käyttöön. Älypuhelimissa osoitekirja on peruspalvelu ja sen imurointi on helppoa, liiankin helppoa. Jotkut ulkomaiset nettipalvelut imuroivat osoitekirjan lupaa kysymättä, vaikka eivät edes käytä sen tietoja.

Järvinen kirjoittaa blogissaan 21. toukokuuta, kuinka Twitter voi kopioida osoitekirjasi. Twitterin matkapuhelinsovelluksen Löydä-välilehden alareunassa on Etsi ystäviä -painike.

Sen alla lukee: "Löydä kavereitasi Twitterissä. Tuomme osoitekirjasi turvallisesti auttaaksemme sinua löytämään kavereitasi ja ehdottaaksemme käyttäjiä, joita seurata Twitterissä."

Jos vastaat myöntävästi, Twitter imuroi puhelimesi osoitekirjasta henkilöiden puhelinnumerot ja sähköpostitiedot itselleen. Näiden tietojen perusteella Twitter tunnistaa, onko palvelussa jo sinulle tuttuja henkilöitä.

Twitter säilyttää imuroimiaan tietoja puolentoista vuoden ajan siltä varalta, että joku osoitekirjassa olevista ystävistä myöhemmin liittyisi palveluun. Samoin toimii Facebook. Moni hämmästyy, kun some-palvelu ehdottaa ystäviä tuoreelle käyttäjälle, joka ei ole vielä ehtinyt tai halunnut kertoa tietoja itsestään.

Järvinen pitää osoitekirjan imurointia arveluttavana ja sen käyttöä ilman lupaa suorastaan lainvastaisena.

Lue myös:

    Uusimmat